In doar cateva zile sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei. Primele asocieri cu aceasta sarbatoare sunt parada militara, evenimentele istorice sau poate mini-vacanta. Pentru noi, insa, primul gand va fi mereu legat de flori.
Se ofera flori de 1 decembrie?
Noi credem ca fiecare sarbatoare trebuie marcata cu flori. Si ca gestul de a oferi flori este si unul care tine de cultura si obiceiurile romanesti. Gestul devine cu atat mai emotionant cu cat persoanele dragi la care ne gandim locuiesc in alta tara si nu se pot bucura de sarbatoarea nationala. Asadar, ne ramane sa fim aproape… prin flori.
Daca locuiesti departe de tara natala si vrei sa celebrezi alaturi de cei dragi, le poti trimite un buchet de flori in culorile drapelului si le poti spune „Hai, Romania”.
O alta traditie legata de flori de Ziua Nationala este depunerea de flori, jerbe si coroane funerare la monumentele eroilor. Acestea sunt depuse de oficialitati sau persoane fizice care vor sa isi arate respectul. Se depun, de obicei, flori albe: cale, trandafiri, crizanteme, insotite de mesaje.
Florile nationale
Asa cum are o zi nationala, sarbatorita pe 1 decembrie, Romania are si o floare nationala: bujorul. Acesta a fost declarat floare nationala in 2013. Nu doar Romania are o floare nationala. Multe alte state si-au ales flori nationala, reprezentative pentru cultura, traditiile sau geografia lor. Surprizator, laleaua nu este doar floarea nationala a Olandei, ci a Ungariei si a Turciei. Statele Unite ale Americii si-au ales ca floare nationala trandafirul. Fiecare stat are, pe langa trandafir, o floare nationala locala. Spania si-a ales ca simbol irisul, in timp ce japonezii au ales floarea de cires.
Pentru ca ziua de 1 decembrie marcheaza si inceputul iernii, si este o zi libera, pentru unii este un bun prilej sa inceapa sa isi decoreze casele de Craciun. Decoratiunile naturale sunt tot mai apreciate in ultima vreme. Pe langa crengile de brad tipice, tot mai multe aranjamente si coronite de Craciun au flori naturale. Florile preferate sunt cele uscate, precum ilexul, bumbacul sau brunia, dar si cele proaspete de culoare rosie, cum ar fi trandafirul sau amarillis. Acestora li se adauga deseori bete de scortisoara, felii de lamai sau portocala uscate.