Doua lucruri au in comun toate filmele romantice: nunta de la final si buchetul de mireasa din bujori. Nu stim daca filmele romantice au contribuit la popularizarea acestei flori, sau poate Instagramul (la o cautare dupa hashtag-ul #peony gasim peste 4 miioane de postari), sau frumusetea deosebita, dar noi suntem, cu siguranta, recunoscatori. 

buchet de mireasa cu bujori

De ce ne plac atat de mult bujorii?

Poate pentru ca ii vedem mereu in buchete superbe, cu accente shabby chic. Poate pentru ca bujorul romanesc a fost propus ca floarea nationala a Romaniei. Poate pentru parfumul deosebit. Poate pentru ca ne putem bucura de ei doar o luna pe an, in sezon. Iata cateva motive care ne arata de ce bujorul este o floare atat de speciala. 

De unde vin bujorii?

Bujorii sunt originari din China. Chiar daca exista peste 6500 de soiuri in intreaga lume, printre care si bujorul romanesc, bujorul este o planta originara din China. Mai mult, in China exsta un oras al bujorilor. Luoyang gazduieste o gradina cu peste 100 de varietati de bujori si chiar si un festival al bujorilor. Cuvantul chinezesc pentru “bujor” inseamna “cel mai frumos”.

Acum, majoritatea productiei este localizata in Olanda. Cultivarea acestei plante in sere ne permite sa avem bujorii in stoc pe perioade mai mari. La Floria.ro gasesti buchete de bujori pe tot timpul verii!

Cand se ofera bujorii?

Asa cum spuneam, bujorii sunt printre cele mai dorite flori din lume. La Floria.ro, am observat ca, in timpul verii, atunci cand bujorii sunt in sezon, cele mai vandute buchete de flori sunt buchetele de bujori sau buchetele de flori care au in compozitie bujori. Cel mai popular produs este un buchet de bujori multicolori. 

Si desi bujorii sunt florile preferate pentru zile de nastere, onomastice sau pentru a-ti arata dragostea, traditia spune ca bujorul este floarea care se ofera la aniversarea a 12 ani de casnicie. 

Ce simbolizeaza bujorii?

Bujorul simbolizeaza bunastarea, prosperitatea si, oferit, se spune ca aduce noroc, castiguri financiare si reflecta compasiunea. 

Insa simbolistica lor poate fi diferita si in functie de culoare. Astfel, bujorii albi ar simboliza sfiala sau rusinea, tocmai de aceea sunt deseori oferiti atunci cand vrei sa ceri iertare sau sa spui ca iti pare rau. 

Bujorii roz oferiti in dar simbolizeaza bunastarea, prosperitatea si norocul. Nu stim daca functioneaza si atunci cand ii cumperi pentru tine, dar nu avem nimic de pierdut daca incercam 🙂 Un buchet de bujori roz ar fi, probabil, cel mai frumos “talisman norocos”. 

Chiar daca mai putin populari, bujorii rosii reprezinta dragostea, pasiunea si respectul, ceea ce ii face perfecti pentru a fi oferiti partenerei de viata, ca alternativa la buchetele clasice de trandafiri.

Buchete de bujori la Floria

La Floria gasesti buchete de bujori incepand cu luna mai. Pentru ca bujorul are o sezonalitate redusa, acestea sunt disponibile doar in lunile mai si iunie. Tocmai de aceea sunt si printre cele mai cautate si mai apreciate flori.
Cele mai cumparate buchete de bujori de la Floria sunt: Buchet de bujori, hortensie si trandafiri; Buchet cu bujori roz si hortensie; Buchet de bujori roz si bujori albi; Buchetul Bucuriei.

Cele mai intalnite culori de bujori

Chiar daca bujorul romanesc este recunoscut pentru culoarea rosie, bujorii “comerciali” se gasesc in toate culorile, cu exceptia albastrului. Cele mai comune culori sunt roz, alb si galben, folosit cu precadere in Statele Unite.

Cum sa pastrezi bujorii in vaza?

Daca primesti sau oferi un buchet de bujori cu livrare online, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea bujorilor in vaza.

-bujorii taiati au o durata de viata de peste o saptamana
-tine buchetele de bujori intr-o camera nu prea calda, in lumina, insa departe de bataia directa a soarelui
-inainte sa pui bujorii in vaza, taie coditele acestora in diagonala
-schimba apa zilnic

Cum se combina bujorii in buchet?

De obicei, bujorii sunt “floarea vedeta” a oricarui buchet. Un buchet din bujori albi si roz va arata splendid si vei lasa, cu siguranta, cea mai buna impresie. Daca vrei totusi sa oferi un buchet de bujori mixt, iti sugeram sa alegi langa el alte flori de sezon, din aceeasi gama de culori, precum hortensia, si flori rezistente, precum lisianthusul sau trandafirii. Ca verdeata alege eucaliptul.

15 mai – Ziua Bujorului Romanesc 

In 2015, in urma demersurilor Comunitatii Bujorul Romanesc, floarea cu acelasi nume a primit ziua sa nationala: ziua de 15 mai. Comunitatea Bujorul Romanesc desfasoara anual campanii de constientizare pentru a promova aceasta floare ca element reprezentativ pentur cultura si traditiile noastre. Bujorul este recunoscut si ca simbol al veteranilor Armatei Romane. Comunitatea Bujorul Romanesc, initiata de Cristina Turnagiu Dragna si Andreea Tanasescu a sustinut constant studiile si propunerile mediului academic, pentru a declara bujorul “Floare Nationala si Emblema Florala a Romaniei”.
La nivel European, bujorul nu este o floare des intalnita, insa Romania se bucura de singura rezervatie naturala de bujori de stepa, la Zau de Campie, in judetul Mures. Bujorul de stepa se inmulteste prin seminte, are nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta si are nevoie de cel putin cinci ani pentru a inflori prima data.
Cu toate ca nu este cea mai des intalnita floare, bujorul este o floare nativa continentului European si Asiei. Astazi, bujorul este crescut in sere peste tot in lume. Atunci cand creste in mod natural, bujorul prefera climatele cu ierni reci.

5 curiozități despre bujori

  • Bujorii sunt în mod tradițional folosiți pentru a celebra cel de al doisprezecelea an de căsnicie.
  • A patra lună a calendarului chinezesc era numită în antichitate Luna Bujorului.
  • În Japonia, bujorul este simbolul prosperității, el putea fi cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială.
  • Semințele unor varietăți de bujori emit o lumină palidă în întuneric.
  • Bujorul plantat în grădină poate înflori pănă la 100 de ani.

Write A Comment