Crizantema este una dintre cele mai populare flori. Fie ca vorbim despre crizantema la ghiveci sau buchete de crizanteme, acestea dau culoare si prospetime intregii incaperi. Crizantemele sunt, cu siguranta, vedetele in orice buchet cu flori de toamna. Aduc un plus de culoare si volum, diverse forme si un miros specific.

Afla cele mai importante informatii despre ingrijirea crizantemelor, fie ca ai in casa crizanteme la ghiveci, fie ca ai primit un buchet de crizanteme sau ca te gandesti sa le cultivi. In acest articol vei afla cum se inmultesc crizantemele, cand se planteaza crizantemele, in ce luna se tund crizantemele. La final, vei fi gata sa ai o gradina plina de cele mai frumoase, mai bogate si mai colorate crizanteme.

I. CE ESTE CRIZANTEMA? 

II. CUM INGRIJESTI CRIZANTEMA IN GHIVECI? PASI SIMPLI SI ESENTIALI PENTRU O CRIZANTEMA SANATOASA

III. SPECIILE CRIZANTEMEI

IV. DAUNATORII SI BOLILE CRIZANTEMELOR

V. CUM PRELUNGESTI DURATA DE VIATA A BUCHETELOR DECRIZANTEME?

VI. MODELE DE BUCHETE DE CRIZANTEME PENTRU OCAZII SPECIALE

Ce este Crizantema?

Crizantema face parte din familia Asteraceae (Compositate) si are denumirea stiintifica Chrysanthemum spp. Crizantema este originara din Asia si este declarata floarea nationala reprezentand  simbolul longevitatii si al bucuriei.

Crizantema este o planta erbacee cu aspect de tufa. Inaltimea ei ajunge pana la 30 cm si se cultiva foarte usor. Crizantema infloreste pe la sfarsitul verii, toamna sau iarna. Are textura bogata cu forma sferica si culori diversificate.

Chiar daca multi dintre noi cunoastem crizantemele doar din buchetele primite sau avem crizanteme in ghiveci acasa, crizantema cuprinde foarte multe specii, despre care vei afla mai multe detalii in randurile urmatoare.

Cand infloresc crizantemele?

In functie de conditiile de ingrijire, crizantemele pot inflori tot anul. Pe langa conditiile de ingrijire ale crizantemelor, la perioada de inflorire contribuie si mediul in care sunt crescute si specia din care fac parte.

Cu toate acestea, perioada principala de inflorire a crizantemelor este toamna. Poate parea ciudat, insa majoritatea speciilor de crizanteme infloresc cand zilele devin mai scurte, adica toamna.

Asta pentru ca sunt plante fotoperiodice, ceea ce inseamna ca ciclul de lumina si de intuneric le influenteaza inflorirea.

Cum ingrijesti crizantema in ghiveci? Pasi simpli si esentiali pentru o crizantema sanatoasa

Pamantul

Pamantul trebuie sa fie fertilizat, drenat si sa aiba in compozitie un amestec de turba cu nisip. Dupa ce ai cumparat crizantema, iti recomandam transplantarea intr-un ghiveci mai mare. Facuta corect, transplantarea crizantemelor poate insemna un mediu mai bun de dezvoltare, deci o planta mai sanatoasa, mai bogata, cu mai multe flori.

Udarea

Trebuie sa uzi crizantema cu o cantitate medie de apa. Pamantul trebuie sa fie umed, insa fara sa ramana prea multa apa in ghiveci. In aceste conditii, radacinile plantei putrezesc, si incep sa apara daunatorii sau diverse boli.

Temperatura

In ceea ce priveste temperatura, tine cont de faptul ca aceasta planta infloreste toamna. Deci, in mod evident, prefera temperaturile mai scazute. Tine crizantema in ghiveci intr-o incapere cu temperatura cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius, ferita de razele directe ale soarelui, de aer conditionat sau surse de caldura. Mare atentie pe timp de iarna: daca temperatura este cuprinsa intre 13-18 grade Celsius, durata de viata a crizantemei se prelungeste pana la 8 saptamani.

Lumina

Lumina este foarte importanta pentru crizantema. De aceea, trebuie sa asezi crizantema intr-un loc luminos, pentru a favoriza cresterea.

Asadar, daca vrei sa ai o crizantema sanatoasa si frumoasa, aseaza ghiveciul in locuri cu lumina naturala, insa nu in bataia directa a soarelui.

Taierea florilor uscate

Taierea florilor este o etapa foarte importanta in ingrijirea crizantemei. Asadar, pentru a pastra un aspect sanatos si proaspat al crizantemei, este indicat sa inlaturi frunzele uscate. Desi crizantema ramane fara flori, aceasta va reinflori, deci nu trebuie sa iti faci griji.

Daca ne referim la crizantemele pe care le cultivam afara, in gradina, lucrurile pot fi usor diferite.

Butasii de crizanteme se plantează de obicei primavara sau vara timpurie, pentru a le oferi suficient timp sa se stabileasca si sa creasca inainte de perioada de inflorire din toamna. Cand se planteaza butasii de crizanteme solul trebuie pregatit corespunzator, curatat, fertilizat. Apoi planta trebuie ingrijita, udata si monitorizata in primele zile.

Dupa ce crizantema s-a fixat corespunzator in sol si a inceput sa se dezvolte, puteti incepe alte actiuni specifice, cum ar fi taierea sau „ciupirea” crizantemelor. Taierea tufelor de crizanteme ar trebui sa te ajute sa le dai forma dorita, dar si sa stimulezi inflorirea.

Daca te intrebi in ce luna se tund crizantemele, raspunsul poate sa difere. Preferabil insa este sa faci asta cand planta este deja la maturitate si sa te opresti cu 8 saptamani inainte de perioada dorita de inflorire.

Speciile crizantemei

Crysantheum Morifolium

Aceasta specie de crizantema ajunge pana la o lungime de 30 de cm si are frunzele de culoare verde – gri. Florile apar pe la sfarsitul toamnei sau pe tot timpul anului in cazul in care cresterea este fortata.

Crysantheum Frutescens

Specia de crizantema “Crysantheum Frutescens” este originara din Insulele Canare si se cultiva anual. Florile sunt albe sau galbene si apar in special vara.

Chrysanthemum Coronarium

Specia Coronarium este originara din Europa si creste anual. Ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 30 si 120 cm inaltime. Infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

Frunzele sunt  zimtate iar florile ajung pana la 4 cm diametru si apar la varful lastarilor.

Chrysanthemum Carinatum

Crizantema Carinatum este originara din Africa si ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 40 si 60 de cm, infloreste din luna iunie pana in septembrie. Tulpinile acestei specii sunt groase, ramificate si are flori de 4 cm. Florile sunt albe si liliachii sau galbui la baza. O variatie a acestei specii este reprezentata de Chrysanthemum tricolorm. Aceasta are flori albe spre varf, violet inchis la mijloc si diferite nuante de galben la baza.

Chrysanthemum Segetum

Crizantema Segetum este originara din Europa si creste pana la 30-60 cm inaltime.

Florile au diferite nuante de galben si auriu.

Pe blog-ul nostru gasesti mai multe informatii despre simbolistica crizantemelor in functie de culoare si specie.

Crizantema ingrijire simbolistica si istorie

Daunatorii si bolile crizantemei

Gasesti mai jos o lista cu cei mai comuni daunatori ai acestei plante, dar si boli pe care le poate dezvolta.

  • Acarieni
  • Melci
  • Viermi albi
  • Viermi sarma
  • Afide
  • Tripsi
  • Musculita tutunului
  • Muste minatoare
  • Liriomzya trifolii
  • Liriomzya huidobrensis
  • Bolile crizantemelor
  • Rugina alba

In cazul in care crizantema ta in ghiveci are una dintre aceste boli, izoleaz-o de celelalte plante din casa, pentru a preveni contaminarea. Apoi asigura-te ca ii aplici tratamentul potrivit.

Cum mentii crizantemele proaspete in vaza cat mai mult timp?

  • Zdrobesti tijele lemnoase ale crizantemelor la baza, pe o lungime de 5-6 cm, apoi opareste coditele
  • Dupa aceasta procedura, pui coditele in apa rece si le lasi intre 30 si 60 de minute;
  • Adauga zahar in vasul in care pui buchetul de crizanteme, in proportie de 100 de grame de zahar la un litru de apa;
  • Asigura-te ca pui buchetul de crizanteme intr-un vas potrivit, curat, cu apa proaspata;
  • Indeparteaza toate frunzele de la baza tijelor; asigura-te ca nicio frunza nu ajunge in apa, pentru a impiedica formarea bacteriilor;
  • Schimba apa zilnic

Modele de buchete de crizanteme pentru ocazii speciale

Buchetele de crizanteme pot fi oferite persoanelor dragi la orice ocazie. Fie ca este vorba de o zi de nastere sau alta zi speciala, crizantemele, prin frumusetea lor unica, vor pune un zambet pe buze persoanelor dragi fara doar si poate. Alege buchete de crizanteme albe, buchete de crizanteme roz sau buchete mix, cu flori de toamna si crizanteme. 

Asadar, surprinde pe cineva drag cu un buchet de crizanteme deosebit. Iti lasam mai jos fotografii cu cele mai vandute buchete de crizanteme de la Floria. Nu uita ca ai livrare rapida, in 2-4 ore, in toata tara. La fiecare buchet de crizanteme cumparat, primesti o felicitare cadou. In peste 100 de orase din tara, transportul este gratuit!

Write A Comment