Trandafirii rosii sunt printre cele mai cultivate flori din lume. Si nu doar in perioada contemporana. Cercetarile arata ca acestia dateaza de 35 de milioane de ani. Majoritatea speciilor cunoscute sunt originare din Asia, iar primele gradini de trandafiri ar fi aparut tot aici, in urma cu aproximativ 5000 de ani. La putin timp dupa, a inceput si comertul cu seminte si butasi in toata lumea. Si in toata lumea au devenit parte din mitologie, medicina sau chiar din razboi.

Trandafirul rosu in mitologie

In mitologia greaca, trandafirul rosu ar fi fost creat de Afrodita, zeita dragostei. Conform legendei, floarea crestea udata de lacrimile Afroditei si sangele iubitului ei, Adonis.
Si mitologia romana face referire la trandafirii rosii. Acestia ar fi fost creati de Venus, zeita dragostei din mitologia romana. Aceasta ar fi vrut sa il avertizeze de Adonis despre un complot impotriva lui. Alergand catre el, gleznele sale s-au atins de un tufis si au inceput sa sangereze. Iar sangele ar fi transformat tufa spinoasa in flori uimitoare, rosii, de trandafiri.
Aceste legende, impreuna cu frumusetea trandafirului rosu si parfumul puternic, au dus la asocierea trandafirului rosu cu dragostea si pasiunea.

Simbolistica trandafirului rosu

Trandafirul rosu este simbolul absolut al iubirii si al romantismului. Involuntar, asociem orice ocazie romantica cu trandafirii rosii, cu petale de trandafiri sau cu aranjamente de trandafiri. A oferi un buchet de trandafiri rosii cuiva este considerat un gest romantic, pasional. Un gest de dragoste eterna. Iata care este simbolistica trandafirului rosu, in diverse culturi sau situatii.

Simbolul trandafirului rosu in religie

In crestinism, trandafirul rosu este simbolul Fecioarei Maria. Tot in crestinism este amintit faptul ca Sfantul Ambrozie credea ca in gradinile Edenului erau trandafiri fara spini. Spinii ar fi aparut odata cu pacatul stramosesc si de aceea il simbolizeaza. Tocmai de aceea, Fecioara Maria este deseori denumita “trandafirul fara spini”.

Trandafirul rosu in literatura

In epoca Victoriana orice gest de tandrete sau afectiune in public era interzis, asa ca trandafirii rosii au devenit un gest simbolic, romantic. Odata cu cresterea in popularitate a lui William Shakespeare, trandafirul rosu a devenit simbolul dragostei si in literatura.

Ce simbolizeaza trandafirul rosu?

Trandafirul rosu este un simbol universal al dragostei. Oferit la prima intalnire, de ziua Indragostitilor, la aniversari importante, acesta transmite un singur mesaj: “Te iubesc!”. Cand cuvintele nu sunt de ajuns, un buchet de trandafiri rosii arata dragostea, pasiunea, dorinta. Nu doar ca trandafirul rosu este cea mai recunoscuta floare din lume. Este si cea mai vanduta in toata lumea.

Semnificatia trandafirului rosu la diverse ocazii

Trandafirul rosu la nunta: atunci cand este folosit intr-un buchet de mireasa, trandafirii rosii simbolizeaza dragoste si respect. Acestia arata ca cea care poarta buchetul isi ia un angajament pentru toata viata. Trandafirii rosii sunt si simbolul pasiunii, loialitatii, fidelitatii. A dragostei pentru totdeauna. In buchete de nunta, cocarde sau corsaje, trandafirii rosii simbolizeaza dragostea eterna si uniunea a doua suflete.

Trandafirul rosu la aniversari si de Ziua Indragostitilor: cele mai bune ocazii sa iti arati dragostea si sa oferi un buchet de trandafiri rosii! Trandafirii rosii simbolizeaza dragostea, pasiunea, dragostea eterna. Un buchet de trandafiri rosii este un “must” si la o cerere in casatorie.

Trandafirii rosii in combinatie cu alti trandafiri

Atunci cand sunt pusi in buchete alaturi de alte tipuri de trandafiri, trandafirii rosii primesc noi semnificatii.
O combinatie de trandafiri rosii si trandafiri albi simbolizeaza uniunea a doua suflete. Tocmai de aceea sunt un cadou perfect pentru nunta.
Trandafirii rosii, alaturi de trandafiri roz simbolieaza admiratia, afectiunea, fericirea si sunt un cadou perfect pentru aniversari si zile de nastere.
Trandafirii galbeni, alaturi de trandafiri rosii simbolizeaza bucuria, dragostea, fericirea si sunt o optiune perfecta pentru intalnirile romantice.

Simbolistica numarului de trandafiri rosii

Si numarul trandafirilor oferiti are un simbol aparte:

-un trandafir rosu oferit inseamna dragoste la prima vedere
-doi trandafiri rosii reprezinta dragostea reciproca
-trei trandafiri rosii inseamna “Te iubesc!”
-cinci trandafiri rosii poarta mesajul “Esti speciala!”
-sapte trandafiri rosii inseamna ca va completati reciproc
-13 trandafiri rosii nu aduc ghinion, ci inseamna “Esti tot ce am nevoie”
-15 trandafiri rosii reprezinta dragostea pentru toata viata
-un buchet de 25 de trandafiri rosii se ofera atunci cand vrei sa feliciti pe cineva
-un buchet de 75 de trandafiri rosii este simbolul pentru suflete pereche
un buchet de 101 trandafiri inseamna “vreau sa imbatranesc alaturi de tine”

Write A Comment