Dintre toate florile lumii, trandafirul a fost, fara indoiala, una dintre cele mai apreciate de-a lungul istoriei. Chinezii au cultivat aceste plante inca din timpul celui de-al treilea mileniu i.e.n., iar in Gradinile Suspendate din Babilon putea fi intalnita, acum mai mult de o mie de ani inaintea erei noastre, specia cunoscuta astazi ca Trandafirul de Portland.
Semnificatii si simboluri
Imperiul Roman a acordat o atentie speciala trandafirilor, pe care ii foloseau atat ca sursa pentru parfumuri si in scopuri medicinale, cat si drept confetti la diverse sarbatori. Trandafirii nu au prosperat, insa, in perioada de inceput a crestinismului. Fiind venerati in cultul unor zeitati pagane, precum Venus, zeita iubirii, sau Bacchus, zeul vinului, parintii bisericii nu ii considerau acceptabili. Au devenit o parte importanta a simbolisticii crestine abia din secolul XII, odata cu aparitia alegoriilor spirituale in care ranile lui Cristos erau asemuite trandafirilor rosii, in timp ce trandafirii albi simbolizau puritatea Fecioarei Maria. Numeroase reprezentari ale Fecioarei Maria o infatiseaza pe aceasta in mijlocul unei ghirlande de trandafiri albi si rosii, alternanta florilor sugerand virtuti precum inocenta, castitatea si compasiunea.
In secolul XV, trandafirii albi au fost adoptati drept simbol al Casei de York, una dintre cele doua factiuni care au luptat pentru controlul Angliei in Razboiul celor Doua Roze. Stema rivalei, Casa de Lancaster, infatisa un trandafir rosu, iar pe blazonul Casei Tudor, care a ocupat tronul Angliei la sfarsitului razboiului civil, era infatisat un trandafir cu petale albe si rosii, semnificand o combinatie intre Roza Rosie a Casei de Lancaster si Roza Alba a Casei de York.
Trandafirii albi pe care ii cunoastem astazi n-ar fi existat fara eforturile imparatesei Joséphine de Beauharnais, prima sotie a lui Napoleon I. La inceputul secolului XIX, aceasta a creat una dintre cele mai celebre gradini de trandafiri din lume, la castelul Malmaison, unde a colectionat peste 250 de varietati ale acestei flori. Numai din specia Rosa Alba (un subgen de trandafiri ale carui flori se regasesc doar in nuante de alb si roz pal) se gaseau peste 20 de varietati in gradina imparatesei Josephine.
La ce ocazii poti oferi trandafiri albi
Daca trandafirul rosu simbolizeaza iubirea pasionala, trandafirul alb sugereaza sentimente mai profunde, bazate pe respect, loialitate si admiratie. In epoca victoriana, inainte de a incepe curtarea unei femei, tinerii obisnuiau sa-i trimita acesteia un buchet de trandafiri albi. Semnificatia inceputurilor unei noi iubiri s-a pastrat pana in prezent, indragostitii moderni putand oferi buchete de trandafiri albi atunci cand doresc sa-si declare sentimentele.
Trandafirii albi simbolizeaza si astazi inocenta, puritatea si loialitatea dintre sot si sotie, fiind frecvent folositi in aranjamentele florale pentru nunti si in buchetul miresei. O optiune rafinata pentru o astfel de ocazie o reprezinta buchetele de trandafiri in nuante alb-crem, insa si soiurile cu flori alb ivoriu sau in tonuri alb-roz vor scoate frumos in evidenta rochia de mireasa.
Buchetele de trandafiri albi reprezinta o supriza foarte placuta la aniversari, drept cadou sau alaturi de un dar. De asemenea, trandafirii albi pot fi oferiti si la alte ceremonii religioase, precum botezul.
Datorita asocierilor cu spiritualitatea si speranta, trandafirul alb este o floare adecvata in ceremoniile funerare, fie in buchet, fie ca o singura floare. Coroanele si jerbele din trandafiri albi imaculati exprima subtil aprecierea si condoleantele intr-un aranjament sobru si elegant.
Pe cat de frumosi, pe atat de rezistenti, trandafirii albi, denumiti uneori „floarea luminii”, reprezinta o alegere potrivita pentru cele mai multe ocazii formale sau festive, fiind insotiti de semnificatii pozitive, promitatoare si sincere.
1 Comment
Preturi flori olanda de sezon m.m.ar interesa