Dupa cum am anuntat intr-un articol trecut, Floria.ro se mandreste in continuare cu statutul de furnizor oficial al Casei Regale. Iar pentru a sarbatori acest eveniment unic, am lansat si colectia Regina Maria, o colectie de aranjamente florale si buchete de flori cu adevarat speciale, acestei Doamne de Fier a Romaniei din timpul Primului Razboi Mondial. Dar cine a fost Maria? In acest articol ne-am propus sa exploram putin istoria zbuciumata a Reginei Maria si sa vedem cine a fost aceasta femeie puternica, pe cine a iubit si cum a trait.

Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii

Regina Maria s-a nascut in anul 1875 ca Printesa Maria Alexandra Victoria, prima fiica a principelui Alfred al Marii Britanii si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei si totodata nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Cunoscuta printre apropiati ca Missy, Maria si-a petrecut prima mare parte a copilariei in Regatul Unit unde a avut ocazia de a petrece timp alaturi de bunica sa iar cele mai multe amintiri legate de aceasta au aratat o bunica iubitoare insa o conducatoare temuta de oameni.

Inainte de adolescenta, familia Mariei s-a mutat in Malta datorita faptului ca Principele Alfred a trebuit sa ia conducerea flotei regale. Tot aici Maria si-a descoperit pasiunea pentru calarit alaturi de sora sa, Victoria. Din pacate, acest lucru le-a atras critici negative din partea damelor din inalta societate care se plangeau ca fetele nu aveau deloc maniere feminine.

Mariajul zbuciumat cu Ferdinand

Fiind o mama ambitioasa, Ducesa Alexandrovna a inceput o lunga corespondenta cu Regele Carol I al Romaniei care, ca si ea, cauta o pereche potrivita din punct de vedere politic pentru fiul sau Ferdinand. In timp ce Ducesa a incurajat uniunea celor doi, Alfred si Regina Victoria au fost total impotriva acestui demers. Cu toate acestea, Maria s-a casatorit cu Ferdinand in anul 1893, in castelul Sigmaringen. Ea avea doar 17 ani. Ferdinand era cu aproape 10 ani mai mare.

Dupa un astfel de inceput, nu e de mirare ca mariajul lor a fost unul zbuciumat inca din primele clipe. Cei doi aveau personalitati complet diferite; Maria era extrovertita, o artista si deschisa la nou, in timp ce Ferdinand era timid, intelectual si calculat. Ambii au avut aventuri extraconjugale insa si-au facut datoria de cuplu oferind lumii 6 copii: Carol in 1893, Elisabeta in 1894, Maria “Mignon” in 1900, Nicolae in 1903, Ileana in 1909 si Mircea in 1913.

Regina care si-a iubit tara

Dupa inceperea Primului Razboi Mondial, Regina Maria a devenit o adevarata patrioata iar influenta ei asupra tarii a crescut. Iubea oamenii si tara, iar acestia ii intorceau iubirea inca pe atat. In timpul razboiului, Regina si-a asumat rolul de asistenta medicala in spitalele de pe front, ingrijind ranitii si alinandu-le durerea. Nu e de mirare ca a fost supranumita si Regina Soldat.

Cu mai mult de jumatate din tara ocupata de armatele germane, Regina Maria a pus la cale un plan care presupunea ca armata romana sa ramana in tara si sa lupte in loc sa se retraga in Rusia. Iar cu ajutorul scrisorii adresate bunei sale prietene, actrita Loïe Fuller, Maria a aranjat un imprumut in bani pentru Romania, acordat de catre Statele Unite pentru a-si pune in aplicare planul.

“Romania are nevoie de un chip. Eu voi fi acela!”

Dupa razboi, negocierile de la Conferinta de la Paris pareau sa nu mearga in favoarea Romaniei. Diplomatii romani doreau unirea tuturor teritoriilor in care se vorbea romana intr-o singura tara, deci oficialii de la Paris trebuiau sa recunoasca unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania.

La solicitarea lui Ionel Bratianu, Regina Maria a ajuns la Paris si a argumentat cu devotament si pasiune motivele pentru care puterile vestice trebuiau sa se tina de promisiunea facuta catre Romania. “Romania are nevoie de un chip. Eu voi fi acela!” a declarat Regina in momentul plecarii. Ca rezultat direct al interventiei si carismei sale, Romania si-a extins teritoriul cu 60%, anexand Basarabia, Bucovina si Transilvania dar si parti din Banat si Crisana.

In final, ar mai fi multe de spus despre acest personaj atat de complex si frumos din istoria Romaniei. Cu spiritul ei puternic si inima ei de foc, Regina Maria a reusit sa intre in istoria colectiva ca o adevarata protectoare a Romaniei si a oamenilor sai. Nu poti decat sa te mandresti cu o astfel de conducatoare si sa o celebrezi cu ajutorul unor flori de primavara superbe. Pentru ca poate nu stiai, insa Regina Maria a fost si mare iubitoare de flori!

Write A Comment