In botanica, termenul generic „suculent” descrie exemplare din diverse familii de plante care stocheaza apa in anumite tesuturi specializate din frunze, tepi, tulpina sau radacina, creandu-si astfel rezervele necesare supravietuirii in regiuni aride. Cu denumirea stiintifica de „xerofite sunt cunoscute specii diverse din peste cincizeci de familii de plante.
Cactusii sunt, probabil, cele mai familiare plante suculente, dar acelasi mecanism inedit de adaptare se regaseste si la alte plante desertice, precum Agave, Aloe vera si Euforbia. Frecvent asociate cu desertul, suculentele pot supravietui si in alte zone aride sau semiaride, unde conditiile aspre se datoreaza atmosferei rarefiate, frigului, solului sarac sau altor factori, asa cum este cazul portiunilor de tundra alpina din muntii Himalaya, Alpi, sau Carpati.
Tipuri de plante suculente
- La unele specii, intreaga frunza constituie „depozitul” de apa, fiind invelita intr-un strat subtire de tesut de asimilatie, care absoarbe apa si dioxidul de carbon, convertindu-le apoi in hrana. La alte plante, frunzele si-au redus nu doar dimensiunile, ci si numarul, pentru a micsora suprafata de evaporare a apei, un exemplu foarte bun fiind Lithops (Piatra vie). Corpul acesteia este format din doar doua frunze al caror aspect aduce mai mult cu cel al unor pietre, dar care retin excelent umezeala din atmosfera.
- La speciile de Agave, Aloe si Echeveria, frunzele carnoase au evoluat intr-o forma compacta de rozeta, minimizand evaporarea apei sub razele soarelui si asigurand o suprafata optima pentru realizarea procesului de fotosinteza. Alte suculente (Crassula sau Kalanchoe) descurajeaza evaporarea apei prin stratul lucios, usor cerat, care s-a format de-a lungul timpului pe frunze.
- Plantele care si-au modificat tulpina pentru a-si asigura provizii de apa sunt, de obicei, complet lipsite de frunze, functiile de transpiratie si asimilatie fiind preluate de trunchi si spini. Poti observa aceasta adaptare la unele specii de Euphorbia, Stapelia si Caralluma.
- Un aspect deosebit il au plantele suculente care-si pastreaza rezerva de apa in rizomi de diferite forme (tulpini subterane lipsite de clorofila, asemanatoare radacinilor, care se pot dispersa si la suprafata solului). Rizomul cu aspect gros, rotunjit si umflat se numeste caudex, iar la unele specii, precum Pachypodium (Palmierul de Madagascar), este acoperit cu spini.
- Cactusii sunt plante suculente cu o arhitectura unica, datorita spinilor proveniti din frunze. Un detaliu interesant este ca acesti spini cresc cu viteze diferite in functie de conditiile de vegetatie, iar la unele specii aceasta diferentiere poate fi observata foarte usor datorita formarii unor mici creste asemanatoare inelelor de crestere ale copacilor. Spinii cactusilor se opresc aproape complet din crestere in timpul noptii. La cactusi este destul de frecventa fasciatia, un fenomen bizar, o anomalie in procesul de crestere a plantei, care ia forme neobisnuite, cu aspect de panglica sau de creasta. Florile cactusilor au un numar mare de petale si culori stralucitoare, intense. Fructul are forma unei boabe, este parfumat, bogat in substante nutritive si are un gust dulce.
Cum se ingrijesc plantele suculente de apartament
Cele mai multe plante suculente se cresc foarte usor in apartament, atata vreme cat li se ofera un loc insorit, departe de curenti de aer, si sunt udate respectand cateva reguli pe care le vom enumera mai jos. Chiar daca avem de-a face cu aproape 20.000 de specii de suculente, nu e cazul sa te simti intimidat: cu putine exceptii, se ingrijesc mult mai usor decat alte plante de apartament si nevoile lor nu difera prea mult de la o specie la alta.
- Ghiveciul
Evita ghivecele din ceramica, pentru ca acestea nu permit aerului si apei sa se miste prin sol, existand chiar riscul formarii unui surplus de umezeala. Sunt mult mai potrivite ghivecele clasice din lut, a caror porozitate asigura drenajul si aerisirea solului, dar poti folosi si ghivece din plastic. In ce priveste marimea, incearca sa pui o suculenta intr-un ghiveci cu o masura mai mic decat cel in care ai pune o alta planta de apartament. Cele cu un ritm lent de crestere pot ramane in acelasi ghiveci pe o perioada nedefinita de timp, desi ar fi bine sa le muti in pamant proaspat o data la fiecare trei ani.
Pentru Aloe si Agave vei avea nevoie de ghivece adanci, in care sa incapa numeroasele radacini, pe cand Stapelia (o planta suculenta perena africana, ale carei flori sunt acoperite de un fel de „blanita”) si Gasteria (cu frunzele in forma de limba) se descurca foarte bine si in ghivece putin adanci.
- Solul
Solul preferat de plantele suculente de apartament este cel poros, format din pamant de flori si nisip in cantitati aproximativ egale. Un sol greu pastreaza umezeala mai mult timp, ceea ce poate face radacina sa putrezeasca. Cei mai multi cactusi, dar si cateva dintre celelalte plante suculente, au nevoie si de putin pietris de granulatie mica in sol. Evita fertilizantul cu continut mare de azot.
- Transplantarea
Daca vrei sa transplantezi o planta suculenta si risti sa vatami radacinile prinse de ghiveci, e recomandat sa-l spargi. Poti folosi cateva cioburi de lut punandu-le pe fundul noului ghiveci, ceea ce va facilita drenarea solului. Daca in cursul procesului de transplantare au fost afectate radacinile, incearca sa asezi dedesubtul si in jurul plantei sol uscat, care sa permita vindecarea tesuturilor rupte. Nu uda planta imediat dupa transplantare, ca sa-i dai voie sa-si formeze noi radacini.
- Udarea
Chiar daca provin din zonele desertice, asta nu inseamna ca trebuie sa uzi plantele suculente o data sau de doua ori pe an. In perioada de crestere activa (primavara si vara), acestea trebuie sa fie udate des, de fiecare data cand se usuca pamantul. Nu uda planta suculenta cand nu are nevoie de apa, pentru ca va fi afectata de surplusul de umezeala. In timpul iernii, suculentele ar trebui sa fie udate foarte rar sau deloc, iar atunci cand o faci, ai grija ca apa sa fie la temperatura camerei.
Cum se cultiva plantele suculente in gradina
Printre soiurile de suculente care prospera in gradina se numara Sempervivum si Sedum (Iarba grasa), doua plante specifice zonelor alpine, si Agava americana, Yucca si Portulaca grandiflora (Floarea de piatra). Este preferabil ca plantele suculente de gradina sa fie asezate pe o panta, pentru a usura drenarea solului, intr-un loc cat mai insorit si protejat de ploaie si vant. Daca solul gradinii tale este poros, nu lutos, nu e nevoie sa adaugi ingrasaminte sau alte tipuri de pamant.
Poti creste in gradina atat plante suculente mici, cat si soiuri de dimensiuni mari sau cactusi inalti. Trebuie sa acorzi insa atentie caracteristicilor plantei atunci cand o achizitionezi, ca sa stii daca va fi nevoie sa o muti in interior pe timpul iernii. Pe cat sunt de rezistente in perioadele de seceta, pe atat pot fi de sensibile in lunile cu temperaturi sub zero grade.
Ca sa conturezi un peisaj armonios in gradina, iti recomandam sa combini suculentele mari, precum Yucca filamentosa, care rezista bine la ger, sau Agave victoriae-reginae, al carei diametru poate ajunge pana la treizeci de centimetri, cu cactusi infloriti mici. Planteaza exemplarele voluminoase in fundal, pentru a incadra frumos soiurile de cactusi mici cu flori intr-o varietate aproape nesfarsita de nuante.
Cum se inmultesc plantele suculente
Cele mai multe dintre plantele suculente se inmultesc usor prin frunze sau butasi, dar sunt si soiuri care se propaga prin lastari sau chiar prin seminte.
Astfel, daca desprinzi o frunza dintr-o planta de Kalanchoe, Crassula, Bryophylluym, Echeveria, sau Sedum, printre altele, si o acoperi doar partial cu pamant sau nisip, te vei putea bucura de noi exemplare din suculentele preferate. Trebuie sa ai insa grija sa desprinzi prin rasucire frunza, nu sa o rupi, sa o asezi pe sol, nu sa o ingropi si sa o stropesti cu apa o data la doua zile.
Cactusii se inmultesc in general prin butasi, iar cei din genul Opuntia (Limba soacrei) prin lastari.
Suculentele se pot inmulti si prin seminte, dar trebuie sa ai rabdare. Unele specii de cactus au un ritm foarte lent de crestere, insa procesul in sine este fascinant. Semintele mici pot fi imprastiate pur si simplu pe sol, dar cele mai mari, de Opuntias, Stapelias si Euphorbias, ar trebui sa fie plantate pe randuri separate.
Ca regula, semintele plantelor suculente nu trebuie acoperite, cu exceptia varietatilor mai mari care pot fi acoperite cu un strat subtire de sol nisipos. Ghiveciul cu seminte de plante suculente proaspat sadite se va uda doar de jos, prin scufundarea partiala a acestuia intr-un vas cu apa. Asaza ghiveciul intr-un loc insorit, dar incearca sa-l acoperi cu folie transparenta pentru a nu permite solului sa se usuce prea repede si sa protejeze viitoarea planta de razele puternice ale soarelui. Nu uita sa dai jos folia cel putin o ora in fiecare zi, pentru a evita formarea mucegaiului. Semintele de Stapelia vor germina destul de repede, poate chiar intr-o saptamana, dar in cazul altor soiuri e posibil sa dureze chiar si cateva luni. Daca in cinci luni semintele de plante suculente pe care le-ai sadit nu germineaza, inseamna ca va trebui sa incerci din nou.
Cactusii si celelalte plante suculente exercita o fascinatie aparte asupra tuturor iubitorilor de flori de gradina si apartament, unii dintre acestia reunindu-se chiar in asociatii si cluburi tematice. Colectionarea cactusilor si a altor suculente este un hobby atractiv si popular, pentru ca sunt plante relativ usor de ingrijit, a caror frumusete bizara farmeca de la prima vedere.
Fie ca alegi pentru balconul tau niste exemplare curgatoare, precum Ripsalis paradoxa, ca-ti asezi pe birou niste cactusi Mammillaria mexicani care uimesc prin coloritul florilor sau ca pur si simplu vrei sa iti amenajezi un terariu intr-un bol de sticla, cu aranjamente de plante suculente, un lucru este cert: acesti reprezentanti ai lumii vegetale vor improspata atmosfera, dand oricarui spatiu un aer elegant si chiar usor dramatic.