Primavara are un parfum specific: de flori si bucurie. Printre florile cu care am crescut, care simbolizeaza primavara si care au un parfum deosebit, se numara si liliacul. Ce ii da unicitate acestei flori, cititi in randurile de mai jos.

Ce este liliacul?

Liliacul sau Syringa vulgaris, dupa denumirea stiintifica este un arbust cunoscut pentru florile sale cu miros placut. In functie de soi, liliacul are o inaltime de doi, pana la trei metri si jumatate si este o planta longeviva, care traieste mai mult de 100 de ani. Florile de liliac au culoare mov (in diverse nuante, mai inchise sau mai deschise), dar si alb, crem, roz sau galben. Florile colorate si mirosul placut fac deliciul tuturor celor care vad planta, dar si a… fluturilor!
In functie de zona in care creste, liliacul sta in in floare intre doua si sase saptamani. In mod tipic, liliacul creste in gradini private, ca arbust decorativ, cu flori colorate, cu miros placut si frunze de verde intens, cu forme asemanatoase unei inimi.

Care este originea liliacului si de unde ii provine denumirea?

Liliacul creste in mod natural si isi are originile in Europa de Est, in zonele de munte din Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Croatia si Cehia. Timp de secole, acesta a fost cultivat si in Turcia. Abia in jurul anului 1500 liliacul a ajuns in capitalele europene Paris si Viena. Francezii au dezvoltat o adevarata pasiune pentru acest arbust si au creat mai multe specii hibrid, cunoscute ca “liliacul francez”. De aici, liliacul a plecat si spre America de Nord, unde a avut un loc de cinste in gradinile presedintilor Thomas Jefferson si George Washington.
Numele de Syringa este de origine greaca si inseamna “tub”, facand referire la forma florii.

Ce semnificatie are liliacul in functie de culoare?

Liliacul are o simbolistica vasta si diversa, in diferite culturi. Pentru ca este un arbust care infloreste primavara, liliacul simbolizeaza renasterea. Mirosul dulceag al florilor i-a facut pe celti sa vada acest arbust ca fiind magic. In epoca victoriana, florile de liliac erau simbolului dragostei trecute – de exemplu, vaduvele obisnuiau sa il poarte. Iar in Rusia exista traditia de a tine ramuri de liliac inflorite deasupra unui nou nascut, pentru ca acesta sa fie intelept.
In limbajul florilor, liliacul simbolizeaza bucuria si tineretea si este considerat unul din vestitorii primaverii. Totodata, in mai multe culturi, liliacul simbolizeaza dragostea, iar in unele regiuni este floarea simbolica pentru sarbatorile de Pasti. Poetul american Walt Whitman aduce aceste flori in centrul unui poem inchinat presedintelui Abraham Lincoln, ca simbol al increderii in sine.

Liliacul alb

Liliacul alb simbolizeaza puritatea si inocenta

Liliacul mov

Liliacul mov simbolizeaza spiritualitatea

Liliacul mov – albastru

Daca nuanta liliacului mov are o cantitate mai mare de albastru, aceasta semnifica fericirea si linistea

Liliacul roz

Liliacul roz magenta simbolizeaza dragostea si pasiunea

Liliacul galben

Pentru ca aceasta specie hibrid a aparut mai tarziu, in 1949, nu are un simbol reprezentativ

Cu ce ocazie poti darui un buchet de liliac?

Pentru ca liliacul infloreste in lunile aprilie – mai, un buchet de flori cu liliac este alegerea perfecta pentru cei care isi sarbatoresc ziua de nastere in aceasta perioada sau pentru cei care poarta numele Sfantului Gheorghe (celebrat pe 23 aprilie), a Sfintei Irina (celebrata pe 5 mai) sau a Sfintilor Constantin si Elena (celebrati pe 21 mai).
Un buchet cu liliac este alegerea perfecta pentru persoana iubita, floarea de liliac simbolizand dragoste, fericire, bucurie.

Cele mai apreciate buchete de liliac de la Floria

 

Printre favoritele de la Floria este buchetul de 13 fire de liliac. Un regal de frumusete si de prospetime.
Buchet pentru cea mai frumoasa femeie este un alb buchet cu liliac aflat in topul preferintelor clientilor Floria. Acesta contine liliac alb parfumat, lisianthus, trandafiri si orhidee.
Un pachet cu adevarat spectaculos este Pachetul Aranjament Mic-Mare, realizat cu liliac mov, trandafiri, garoafe, mathiola si lisianthus.

Cum se ingrijeste buchetul de flori cu liliac

Pentru ca floarea de liliac are tija lemnoasa, aceasta trebuie batuta pentru a permite absortia unei cantitati mari de apa. Atunci cand primesti un buchet de flori cu liliac, taie tija cu un cleste bine ascutit, in unghi de 45 de grade, apoi perpendicular cativa centimetri, pentru a desparti tija in doua parti egale.
Taie in unghi de 45 de grade si tija celorlalte flori din buchet. Pune buchetul de flori intr-un vas curat, cu apa proaspata. Schimba apa zilnic.

Lucruri pe care nu le stiai despre liliac

  • Uleiul esential de liliac este folosit in parfumuri, lotiuni si sapunuri.
  • Florile de liliac nu sunt toxice pentru oameni sau animale de companie
  • Mai multe parti din planta sunt folosite pentru a crea vopsea verde, maron sau portocaliu
  • Lemnul de liliac este folosit pentru gravuri sau pentru fabricarea instrumentelor muzicale. Natura sa densa face din lemnul de liliac o alegere buna pentru manere de cutit.
  • Liliacul face parte din aceeasi familie de specii ca si maslinul – familia Oleaceae.
  • Mirosul florilor este mai puternic in zilele calde, cu soare.
  • Desi nu este nativ Americii de Nord, liliacul a fost favoritul presedintilor Thomas Jefferson si George Washington, care l-au crescut in gradinile lor. Acesta era crescut si in toate gradinile botanice.
  • Liliacul traieste peste 100 de ani, deci, in majoritatea cazurilor, traieste mai mult decat cei care l-au plantat.

Cauti buchete de liliac? Comanda de la Floria si le livram rapid, oriunde in tara. In peste 100 de orase din tara transportul este gratuit. Pentru fiecare buchet de liliac comandat online de la Floria primesti o felicitare cadou.

Write A Comment