Plantele de ghiveci sunt adevarate teste de responsabilitate si empatie, in special plantele pretentioase de apartament, care au nevoie de atentie aproape zilnic si de anumite conditii pentru a se putea dezvolta. Frumusetea florilor plantelor de apartament, insa, cum este guzmania, este o recompensa pe masura pentru dedicarea pe care le-o arati zi de zi.

In mediul sau natural, guzmania creste, infloreste, face puieti si isi continua sa se dezvolte in functie de cat de mult spatiu are si in functie de restul schimbarilor ce au loc in mod normal in natura. O guzmania in ghiveci are nevoie ca omul ei sa o ingrijeasca, sa ii ofere un recipient suficient de mare, umiditatea potrivita, lumina potrivita, temperatura potrivita si asa mai departe.

Guzmania in ghiveci – descriere generala

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti pentru a recunoaste o guzmania:

  • in mediul sau natural, este o planta epifita (creste pe alte plante);
  • frunzele lungi si inguste sunt dispuse in forma de rozeta, pentru a retine mai bine apa;
  • florile guzmaniei traiesc 2-3 saptamani, insa bracteele acesteia rezista chiar si cateva luni (bracteele sunt frunzele marunte de la baza florii de guzmania);
  • planta de guzmania in sine are o durata de viata scurta, aceasta fiind inlocuita succesiv de puii ce cresc la baza plantei;
  • guzmania poate ajunge la o inaltime de aproximativ 80 cm si un diametru de 20-30 cm;
    in functie de specie, guzmania poate avea flori rosii, violet, orange sau galbene;
  • paduchele lanos si acarienii sunt principalii daunatori de pot afecta planta;
  • cele mai frecvente boli ale guzmaniei sunt putrezirea coletului cauzata de excesul de apa si fuzarioza cauzata de o drenare incorecta a substratului.

Cum sa aveti grija de o guzmania?

Pentru ca guzmania dumneavoastra sa reziste mult timp, sa creasca frumos si sanatoasa si sa infloreasca pe cat de des posibil, incercati sa tineti cont de urmatoarele 5 sfaturi:

Creati-i substratul potrivit – guzmania creste cel mai bine intr-un substrat format din turba, pamant de frunze, nisip si muschi.
Nu o inecati – apa se adauga in rozeta si la doua luni se rozeta se goleste integral si se umple din nou; foarte important este sa nu adaugati prea multa apa si sa folositi pentru hidratarea plantei numai apa necalcaroasa (apa de ploaie sau apa fiarta si racita la temperatura camerei).
Oferiti-i suficienta lumina – pentru ca guzmania sa creasca, are nevoie de lumina directa a soarelui, insa in timpul verii aceasta trebuie sa fie ferita de razele directe ale soarelui.
Creati-i temperatura ambientala corespunzatoare – temperaturile ideale sunt cuprinse intre 20 si 28 de grade Celsius, insa foarte important este ca temperatura sa nu scada niciodata sub 15 grade in acelasi timp, este important ca umiditatea atmosfera sa fie crescuta, iar daca incaperea nu are o umiditate de aproximativ 80%, planta trebuie pulverizata cu apa ocazional.
Ajutati-o sa creasca folosind fertilizatorul potrivit – puteti folosi fertilizator o data pe luna, insa va trebui sa aveti grija la concentratia si cantitatea fertilizatorului adaugat.

Guzmania – inmultire

Inmultirea guzmaniei sa face prin lastarii ce cresc din tulpina mama dupa ce se trece floarea. De cele mai multe ori, apare un singur pui pe lateralul florii; acesta poate fi mutat in alt vas dupa ce ajunge la 13-15 centimetri inaltime.

Asadar, ingrijirea guzmaniei lingulata sau a guzmaniei rosii, desi pare un procedeu foarte greu, nu este chiar atat de dificila. Va trebui numai sa va asigurati ca ii oferiti suficient timp zilnic pentru a observa cum evolueaza.

Orice modificare de colorit sau de textura se observa la nivelul frunzelor este semn ca se intampla ceva cu planta – fie are prea multa apa, fie prea mult soare, fie ceva paraziti. Inarmati-va cu rabdare, dar nu ezitati niciun moment sa va infrumusetati locuinta cu plante de ghiveci.

Sursa foto: jardinage.ooreka.fr

Write A Comment