Are un nume la fel de prețios ca și ea însăși – Zantedeschia (de la numele botanistului italian Giovanni Zantedeschi), dar o cunoaștem mai bine drept CALA.
Eleganța și frumusețea ei au făcut-o foarte iubită, mai ales în secolul XIX, când, prin intermediul ei, bărbații își exprimau atracția față de femeile pe care le curtau. Spre deosebire de alte flori, cala este, prin excelență, purtătoarea unui mesaj… sexual, așa că ne vine foarte ușor să înțelegem de ce era un aliat important în exprimarea sentimentelor (care nu puteau fi ușor exprimate prin cuvinte).
Cu toate acestea, calele albe sunt un simbol al virginității și al purității, al renașterii, al învierii și, de aceea, sunt des întâlnite în buchetele și aranjamentele care marchează cele mai importante momente din viața unui om. Buchetele de mireasă, care conțin cale albe, sunt, spre exemplu în topul preferințelor.
Câteva lucruri interesante, mai puțin cunoscute:
♥ experții feng shui recomandă calele pentru că oferă încredere, ajută la redescoperirea sentimentelor și împiedică destrămarea unei familii;
♥ Freud a acordat o atenție deosebită acestei flori (și nu doar în vis);
♥ este cunoscută drept floarea revoluțiilor, unii spun că celebrul pictor Diego Rivera ar fi pictat foarte multe tablouri cu cale, pentru a încuraja o revoluție mexicană.
In Romania, cele mai multe buchete de flori cu cale sunt vandute in Iasi. Daca si tu vrei sa trimiti buchete de flori Iasi, alege unul din buchetele preferate si noi livram pentru tine, in cel mai scurt timp.
Calele în ghiveci
Deși cala este perfectă ca floare tăiată (la 10 zile de la tăiere, își păstrează încă aspectul proaspăt), ea este din ce în ce mai des întâlnită și în ghiveci. Are petale groase, cerate, și capete solitare de 15 – 20 cm lungime și, mai mult decât atât, este foarte rezistentă. Mare atenție! Deși pare delicioasă (mai ales în variantele colorate), este o floare toxică, așa că nu încercați să o gustați!
Vestea cea mai bună: se întrețin foarte ușor, chiar și de cei care nu au experiență. Totuși, sunt necesare câteva condiții:
→ lumina – mai ales dacă se afșă în perioada de creștere, cala trebuie așezată într-un loc călduros și luminos (la soare);
→ umiditate – până la atingerea maturității, pământul trebuie menținut umed în permanență. După creștere, cantitatea de apă cu care este udată trebuie să fie moderată, apa nu trebuie să stagneze în ghiveci sau farfurie;
→ fertilizatori – în lunile ianuarie – martie, o dată pe săptămână, este indicat să aplici un fertilizator special pentru cale.
Orice am spune, totuși, despre cale, cel mai bine este să le descoperiți singuri, prin studiu amănunțit pe birou, în camera de zi sau în dormitor. Dar până atunci, aruncați o privire și pe cele câteva buchete cu cale, de la Floria.