Se spune că acum mulți, mulți ani, doi copii săraci din Mexic, Maria și Pablo, și-au dorit să-i ofere, de Crăciun, un cadou frumos lui Dumnezeu. Doar că, neavând bani, tot ce au reușit să facă a fost să culeagă niște crenguțe și frunze verzi, în drum spre biserică, în noaptea de Ajun, când toți oamenii vin cu cadouri pentru pruncul Iisus. Deși ceilalți copii au râs de ei, frunzele cele verzi s-au transformat, printr-o minune, în steluțe roșii, scânteietoare, ca răsplată pentru credința și dragostea lor. De atunci, crăciunița este un simbol al Crăciunului și al cadourilor făcute cu toată dragostea.
Nu-i așa că, acum, după ce ai aflat legenda, crăciunița ta pare și mai frumoasă? Nu-i așa că acum vrei și mai mult să afli cum poți avea grijă de ea, pentru a o ajuta să trăiască ani și ani?
Pe numele ei elevat, Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia, Crăciunița este o plantă viguroasă, nepretențioasă, care nu are nevoie de îngrijiri speciale. Chiar dacă nu prezintă flori mari, ci multe, multe frunze, în preajma Crăciunului, ea se transformă într-o frumusețe de plantă, frunzele ei superioare colorându-se în roșu (cel mai des), galben, crem sau roz.
Efortul de îngrijire al Crăciuniței este foarte mic, de aceea ea este recomandată chiar și pentru cei care nu sunt obișnuiți cu îngrijirea plantelor. Totuși, există niște minime condiții de care trebuie să ai grijă.
❀ Cel mai important factor la care sunt sensibile crăciunițele este mutatul, așa că îți recomandăm să nu o miști foarte des.
❀ Desi nu are nevoie de multă apă (poate rezista până la o săptămână, fără să o uzi), îți recomandăm să o uzi zilnic, cu o cantitate mică de apă.
❀ Nu uda planta în farfuriuță, umezirea ”stătută” va ofili planta.
❀ Temperatura camerei în care o ții trebuie să fie de minimum 15ºC.
❀ Folosește îngrășăminte cu Molibden, pentru că lipsa acestui element duce la degradarea și, în final, la moartea plantei.
❀ Tunde-i frunzele, în special primăvara, pentru a stimula ramificarea.
❀ Dacă ai această posibilitate, primăvara și vara este bine să o ții afară, într-un loc semi-umbrit.
❀ După înflorire, Crăciunița are nevoie de o perioadă de repaus de cel puțin 2 luni, în care trebuie să oprești fertilizarea și să o uzi mai puțin.
În final, mai avem un singur sfat, pentru tine. Învăță de la Crăciuniță să ceri puțin, dar să oferi mult, cu dragoste, să fii o oază de sperață și de bucurie pentru cei din jur! Poți începe chiar prin a oferi o crăciuniță!
Aranjament crăciuniță în coș