Exista mai mult de doua sute de mii de specii de flori in intreaga lume, fiecare dintre ele impresionand printr-un colorit aparte, printr-o forma deosebita a petalelor, printr-un parfum imbietor sau prin alte caracteristici unice.

Efemeritatea este, insa, comuna tuturor florilor, iar frumusetea lor devine si mai pretioasa atunci cand stii ca nu dureaza mai mult de cateva saptamani, poate chiar zile. Si, pentru ca frumusetea sta in ochii celui care priveste si nu vrem sa fim partinitori, am ales sa-ti prezentam unsprezece dintre florile cele mai apreciate in intreaga lume, fara sa asociem insa listei o ordine anume.

Laleaua

Denumita „tulip” in engleza, de la turcescul „tulbend” (turban), laleaua este originara din Persia si a inceput sa cucereasca gradinile din Occident in a doua jumatate a secolului XVI. A capatat imediat o popularitate extraordinara si a fost considerata un etalon al bunului gust, o gradina cu lalele fiind echivalentul unui inalt statut social. Oamenii erau dispusi sa plateasca preturi astronomice pentru bulbii acestei plante, iar asta a dat nastere unor situatii dintre cele mai neobisnuite.

Astfel, un capitan de vas prea curios a descoperit in incarcatura unui negustor niste bulbi care semanau cu cepele. Fiind si pofticios din fire, a mancat unul dintre bulbi, fara sa stie ca era unul extrem de rar si scump, iar acest lucru i-a adus cateva luni de inchisoare, sub acuzatia de furt. Disponibila intr-o varietate de forme, culori si marimi, laleaua este si astazi o prezenta fermecatoare in orice gradina sau buchet. Infloreste primavara, in soluri bogate, bine drenate, si este o mare iubitoare de soare.

Sursa foto: https://floria.ro/buchet-de-45-lalele-mov/

Crizantema

Fiecare nuanta a extravagantei crizanteme impresioneaza privitorul in moduri diferite: corola portocalie pare sa radieze caldura, cea rosie farmeca prin eleganta, in timp ce crizantema roz emana o prospetime aparte. Paleta de culori a acestei plante este, insa, mult mai variata. Poti oferi celor dragi la ocazii speciale buchete de flori de o frumusete deosebita, daca alegi crizanteme in nuante de albastru, mov, galben, verde sau alb.

Crizantema este o floare foarte apreciata in China, unde se cultiva de peste 2500 de ani, iar in Japonia este un simbol al Imparatului. In Europa a ajuns la sfarsitul secolului XVII si a trezit un mare interes paturii bogate a societatii. Crizantema, a carei denumire deriva din cuvintele grecesti chrysos (aur) si anthos (floare), este o vedeta a Festivalului Florilor de Toamna, dar si a concursurilor de aranjamente florale. Formele inflorescentei acestei plante variaza de la cele aproape plate, cu unul sau mai multe randuri de petale, la cele cu aspect de pompon (rotunde si dese) sau chiar de paianjen (cu petale subtiri si lungi, usor rasucite la capete).

 

Sursa foto: https://floria.ro/buchet-de-101-crizanteme-galbene/

Floarea-soarelui

Una dintre cele mai populare flori de gradina, floarea-soarelui nu este doar o prezenta spectaculoasa in orice aranjament floral, ci si un exemplu aproape perfect al legaturii dintre matematica si natura. Semintele acestei flori sunt asezate intr-o spirala perfecta bazata pe Sirul lui Fibonacci (o secventa de numere in care fiecare numar se obtine din suma precedentelor doua din sir).

In vechea civilizatie a incasilor, floarea-soarelui era reprezentarea zeului soarelui, iar pentru britanicii epocii victoriene era una dintre plantele omniprezente in buchetele menite sa impresioneze chiar si cele mai sofisticate gusturi. Din punct de vedere cromatic, corola diverselor soiuri de ale acestei plante variaza de la nuante de bronz stralucitor la galben lamaie.  Deosebit de rezistenta, floarea-soarelui prefera solurile bine drenate, cu un nivel ridicat de humus.

 

Sursa foto: https://floria.ro/good-morning-sunshine/

Nufarul

Planta perena care creste in balti, lacuri sau ape cu curgere lenta, nufarul isi tine radacinile bine infipte in solul malos, in timp ce florile sale ies la suprafata intr-o incantatoare explozie de culoare. Combinatia dintre corola in forma de stea, in nuante variate de alb imaculat, galben pal, roz, piersiciu sau rosu si frunzele de un verde intens este de neintrecut. Nuferii pot infrumuseta orice gradina in care exista un mic iaz, dar pot fi cultivati chiar si intr-un vas de ceramica, intr-un sol argilos peste care a fost asezat un strat de nisip si pietris.

 


Sursa foto: https://pixabay.com/en/aquatic-plant-nature-nuphar-182635/

Pasarea paradisului

Popular denumita Strelitia, Pasarea paradisului are un aspect inedit care se aseamana cu creasta unei pasari exotice. Planta poate atinge inaltimi de peste un metru si este foarte rezistenta, ceea ce o face deosebit de apreciata in comertul cu flori. Cu frunzele ovale, in nuante de gri-verzui, si petalele frumos colorate in portocaliu aprins si albastru, Pasarea paradisului trebuie ferita de frig si de razele directe ale soarelui. Este foarte iubita ca planta de apartament, iar in gradini adauga o nota aparte de exotism.  

 


Sursa foto: https://pixabay.com/en/plant-bird-of-paradise-orange-1184521/

Dalia

Originara din America Centrala, dalia a fost mai intai folosita de vechii azteci drept sursa de hrana, acestia consumand tuberculii plantei. In secolul XVIII, europenii au inceput sa aprecieze daliile mai mult pentru aspectul, decat pentru gustul lor. In epoca victoriana, era obligatoriu ca intr-un buchet somptuos sa se gaseasca cateva tulpini de dalii, iar floarea a devenit o prezenta obisnuita la expozitii si concursuri.

Ca si in cazul crizantemelor, exista o diversitate de soiuri, cu corola simpla, aplatizata sau cu aspect de pompon. Dalia iubeste solul cu un nivel ridicat de humus si infloreste o perioada indelungata, de la inceputul verii pana toamna.

 

Sursa foto: https://floria.ro/buchet-exotic-de-toamna/

Gladiola

Imaginea unor gladiole inflorite este o priveliste magnifica, datorita tijelor lungi, ascutite spre varf, si frunzelor asemanatoare unor sabii, dintre care se deschid maiestuos corole in culori dintre cele mai diverse: rosu, roz, alb, brun, mov, galben, visiniu sau chiar diverse combinatii cromatice.

Originara din Africa, gladiola a inceput sa fie cultivata in Europa la sfarsitul secolului XVIII, iar astazi exista mai mult de zece mii de soiuri. Este o floare populara in cadrul expozitiilor si concursurilor, se planteaza usor, iar aspectul ei impresionant da farmec oricarei gradini. Ca floare taiata are o rezistenta indelungata, ceea ce o face sa fie o alegere perfecta pentru buchete si aranjamente florale.

 


Sursa foto: https://pixabay.com/en/gladioli-red-flowers-summer-3595251/

Lotusul sacru

Deseori confundat cu nufarul, lotusul sacru este tot o planta perena pe care o gasim in balti si in lacuri, insa, daca radacinile acesteia sunt infipte in malul de pe fundul apei, la fel ca in cazul nufarului, floarea se ridica maiestuos in aer chiar si jumatate de metru. Din acest motiv i-au si fost, de altfel, atribuite semnificatii precum renasterea si implinirea spirituala. Lotusul sacru, cunoscut si sub denumirea de lotus indian, are tulpini lungi, pline cu aer, care se ridica gratios prin apa si deasupra apei, pentru a-si desface frunzele mari, de aproape 60 de centimetri. Florile sunt, in general, albe sau roz, dar exista si o specie americana de lotus galben.

 


Sursa foto: https://pixabay.com/en/lotus-flowers-water-lilies-flower-231509/

Orhideea

Cultivata pe scara larga datorita frumusetii ei seducatoare, orhideea poate fi intalnita astazi intr-o varietate coplesitoare de specii de diverse forme si culori. Unele specii sunt epifite si cresc pe scoarta copacilor, altele sunt litofite si cresc pe pietre, iar altele cresc din pamant. Usor de indragit, datorita inflorescentelor delicate, in toate culorile curcubeului, orhideele au nevoie de caldura si umiditate, dar trebuie ferite de razele directe ale soarelui. Exista o multime de societati de horticultura dedicate conservarii si cultivarii orhideelor, iar din tulpina orhideelor salbatice se produce ingredientul principal al unei bauturi cu specific turcesc: salepul.

 

Sursa foto: https://floria.ro/buchet-de-15-orhidee-dendrobium-mov/

Trandafirul

Cunoscut si apreciat inca din cele mai vechi timpuri, trandafirul este iubit nu numai pentru frumusetea sa, ci si pentru incantatorul parfum specific. In perioada medievala a fost considerat componenta principala a ghirlandelor folosite in festivalurile religioase, iar cateva secole mai tarziu, apa de trandafiri si potpourri-ul realizat din aceasta floare se numarau printre cele mai populare tehnici de improspatare a incaperilor si hainelor. Alese cu atentie, diversele soiuri de trandafiri pot infrumuseta gradina pe toata perioada sezonului de inflorire, iar buchetele de trandafiri reprezinta intotdeauna un cadou care va aduce zambetul pe buzele oricui.


Sursa foto: https://floria.ro/buchet-de-15-trandafiri-multicolori/

Floarea pasiunii

Originara din America de Sud, de unde a fost adusa in Europa de catre misionarii spanioli, floarea pasiunii si-a capatat denumirea datorita asocierii structurii deosebite a inflorescentei sale cu patimile lui Cristos. Frumusetea plantei este amplificata de faptul ca florile dureaza o singura zi (din fericire, zilnic apar inflorescente noi in perioada de inflorire).

Ii place sa se catere pe un spalier de care se sustine cu ajutorul carceilor si tolereaza usor aproape toate tipurile de sol, cu conditia sa fie bine drenat. Corola cu petale alb-gri este dublata de o coroana de filamente subtiri, multicolore, iar fructul este comestibil. Desi este o planta exotica, floarea pasiunii rezista foarte bine si la temperaturi scazute, ceea ce o face sa fie foarte indragita in tara noastra.  

 


Sursa foto: https://pixabay.com/en/blossom-bloom-passion-flower-1559295/

Admirate inca din zorii umanitatii si folosite fie ca mijloace de infrumusetare a casei, fie ca instrumente ritualice, ca medicamente sau ca limbaj secret pentru indragostiti, florile sunt si astazi nelipsite din viata noastra, marcand momentele importante si aducand bucurie in suflet. Speram ca topul nostru sa-ti serveasca drept sursa utila de inspiratie atunci cand vei dori sa oferi cuiva special un buchet cu cele mai frumoase flori din lume sau, de ce nu, atunci cand vei vrea sa te rasfeti putin, insufletindu-ti casa cu imaginea si parfumul irezistibil al unor plante pline de farmec.

Write A Comment