Doua lucruri au in comun toate filmele romantice: nunta de la final si buchetul de mireasa din bujori. Nu stim daca filmele romantice au contribuit la popularizarea acestei flori, sau poate Instagramul (la o cautare dupa hashtag-ul #peony gasim peste 4 miioane de postari), sau frumusetea deosebita, dar noi suntem, cu siguranta, recunoscatori. 

De ce ne plac atat de mult bujorii?

Poate pentru ca ii vedem mereu in buchete superbe, cu accente shabby chic. Poate pentru ca bujorul romanesc a fost propus ca floarea nationala a Romaniei. Poate pentru parfumul deosebit. Poate pentru ca ne putem bucura de ei doar o luna pe an, in sezon. Iata cateva motive care ne arata de ce bujorul este o floare atat de speciala. 

De unde vin bujorii?

Bujorii sunt originari din China. Chiar daca exista peste 6500 de soiuri in intreaga lume, printre care si bujorul romanesc, bujorul este o planta originara din China. Mai mult, in China exsta un oras al bujorilor. Luoyang gazduieste o gradina cu peste 100 de varietati de bujori si chiar si un festival al bujorilor. Cuvantul chinezesc pentru “bujor” inseamna “cel mai frumos”.

Acum, majoritatea productiei este localizata in Olanda. Cultivarea acestei plante in sere ne permite sa avem bujorii in stoc pe perioade mai mari. La Floria.ro gasesti buchete de bujori pe tot timpul verii!

Cand se ofera bujorii?

Asa cum spuneam, bujorii sunt printre cele mai dorite flori din lume. La Floria.ro, am observat ca, in timpul verii, atunci cand bujorii sunt in sezon, cele mai vandute buchete de flori sunt buchetele de bujori sau buchetele de flori care au in compozitie bujori. Cel mai popular produs este un buchet de bujori multicolori.

Si desi bujorii sunt florile preferate pentru zile de nastere, onomastice sau pentru a-ti arata dragostea, traditia spune ca bujorul este floarea care se ofera la aniversarea a 12 ani de casnicie. 

Ce simbolizeaza bujorii?

Bujorul simbolizeaza bunastarea, prosperitatea si, oferit, se spune ca aduce noroc, castiguri financiare si reflecta compasiunea. 

Insa simbolistica lor poate fi diferita si in functie de culoare. Astfel, bujorii albi ar simboliza sfiala sau rusinea, tocmai de aceea sunt deseori oferiti atunci cand vrei sa ceri iertare sau sa spui ca iti pare rau. 

Bujorii roz oferiti in dar simbolizeaza bunastarea, prosperitatea si norocul. Nu stim daca functioneaza si atunci cand ii cumperi pentru tine, dar nu avem nimic de pierdut daca incercam 🙂 Un buchet de bujori roz ar fi, probabil, cel mai frumos “talisman norocos”. 

Chiar daca mai putin populari, bujorii rosii reprezinta dragostea, pasiunea si respectul, ceea ce ii face perfecti pentru a fi oferiti partenerei de viata, ca alternativa la buchetele clasice de trandafiri.

Curiozitati despre bujori

Florescenta bujorului creste de trei ori in volum. Asadar, daca ai primit un buchet de bujori sub forma de boboci, asteapta-te ca acesta sa fie de trei ori mai mare in doar cateva zile. 

  • Sunt cea mai ceruta floare in decoratiunile pentru nunti
  • Poti grabi procesul de inflorire daca ii masezi 🙂 Daca masezi bland florescenta bujorului si partea de sus a tulpinii, acestia vor inflori mai repede
  • Bujorii isi pot schimba culoarea dup ace infloresc – unele specii de bujori, cum ar fi coral charm, isi schimba culoarea petalelor dupa ce infloresc

Sursa foto imagine titlu: pexels.com

Write A Comment