Violeta de Parma, cunoscuta si ca „Violeta africana”, este una dintre cele mai indragite plante de apartament si un cadou floral care poate fi oferit cu orice ocazie. Popularitatea acestei plante perene, originare din Africa de Est, se datoreaza atat coloritului viu al florilor, cat si usurintei cu care se ingrijeste. Face parte din genul Saintpaulia, denumit astfel dupa guvernatorul unei provincii din Africa, Walter von Saint Paul-Illaire, care a descoperit planta in Tanzania si a trimis cateva seminte tatalui sau, un botanist amator din Germania. Datorita asemanarii cu violetele din genul Viola, familia Violaceae, violetele africane sunt numite deseori violete de Parma.

Frunzele violetei africane, rotunde si acoperite cu perisori fini, au culoarea verde pe partea superioara si maroniu inchis pe partea inferioara. Textura lor este carnoasa si sunt plasate intr-o forma circulara aproape perfecta. Florile sunt mici, delicate si acopera o paleta larga de culori. Una dintre cele mai intalnite varietati este violeta de Parma mov, insa si cele cu flori roz, rosii, albastre, albe, pestrite sau patate sunt foarte apreciate.

Cum se ingrijeste violeta de Parma

Pentru inceput, trebuie sa stii ca, daca este ingrijita corect, violeta de Parma va inflori pe tot parcursul anului, mai putin in perioada de pauza, care nu dureaza mai mult de doua, trei luni. Totusi, nu se poate spune ca este o planta pretentioasa, singurele cerinte deosebite fiind legate de felul in care trebuie udata.

Solul preferat este cel usor acid, bine aerat. Pentru o planta sanatoasa, cu multe flori, e recomandat sa folosesti un amestec de turba cu nisip, in care sa amesteci si materiale horticole precum perlitul (un produs sub forma de granule albe care contribuie la mentinerea umezelii solului) si vermiculitul (un material granular care satisface necesarul de amoniu, potasiu, calciu si magneziu ale plantei). Incearca sa improspatezi pamantul din ghiveci macar o data pe an. Nu este nevoie sa schimbi tot pamantul, ci cel mult un sfert din cantitate.

Ghiveciul in care se dezvolta cel mai bine violeta de Parma trebuie sa aiba un diametru cu valori cuprinse intre 10 si 15 centimetri si, obligatoriu, gauri de scurgere si farfurie. Nu are nevoie de un ghiveci mare, pentru ca inradacinarea sa fie cat mai usoara. Totusi, daca radacinile se inmultesc prea mult, poti muta violeta intr-un recipient mai incapator.

Violetei de Parma ii place umezeala, nu excesul de apa! Modalitatea corecta de udare este urmatoarea: din trei in trei zile, toarna in farfuria ghiveciului 150 sau de 200 ml de apa in prealabil fiarta, racita si pastrata 48 de ore la temperatura camerei. Nu uda frunzele violetei, pentru ca se vor decolora si usca. Daca in intervalul dintre udari nu se absoarbe toata apa din farfurie, nu o lasa sa stagneze prea mult, pentru ca acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor. Ca sa-ti dai seama mai usor cand e momentul sa uzi violeta africana, ridica ghiveciul. Daca a devenit usor si daca solul incepe sa se usuce la suprafata, inseamna ca are nevoie de apa.

Provenind din zonele tropicale ale Africii, violetei africane ii place lumina si se va simti bine doar intr-un mediu cu temperaturi intre 21 si 24 de grade Celsius. Rezista si la valori mai scazute, pana la 16-17 grade Celsius, dar nu mai mici de atat. Vara o poti tine in balcon, dar nu expusa sub razele directe ale soarelui, iar pe timpul iernii trebuie adusa in casa, in asa fel incat sa primeasca in continuare suficienta lumina. Daca este nevoie, o poti muta in apropierea unei veioze sau a unei lampi.

Daca observi ca paleste culoarea florilor, trateaza saptamanal pamantul cu un ingrasamant complex de tip NPK, care contine azot, fosfor si potasiu in cantitati echilibrate. Curata regulat violeta africana de florile uscate, tunde-i frunzele de la baza si rareste-le pe cele din mijloc, pentru a lasa lumina sa patrunda si a permite aparitia bobocilor.

Inmultirea violetei de Parma

Violeta de Parma se poate inmulti cel mai usor primavara, prin butasi de frunze. Nu trebuie decat sa tai oblic o frunza mai lunga (3-5 cm), de la baza, sa o pui intr-un pahar cu apa si, dupa aproximativ doua luni, dupa ce se dezvolta niste frunzulite, sa o plantezi intr-un ghiveci mic, pe care-l vei schimba pe masura ce creste planta. Asaza paharul intr-un loc ferit de temperaturi ridicate si de lumina directa, si nu schimba apa in perioada inmultirii.

Combaterea daunatorilor

Pe langa daunatorii obisnuiti ai plantelor de apartament, precum paduchii si acarienii, violetele africane mai au un dusman periculos: nematodele parazitare. Radacinile slab dezvoltate, cu crapaturi pe toata suprafata, tulpina ingrosata si frunzele subtiate, fragile si apoase, pe care apar un fel de basici, sunt semne ale contaminarii cu nematode. Plantele bolnave trebuie distruse, iar ghivecele sterilizate.

Ingrijeste-ti corect violetele africane si ele te vor rasplati cu o multime de flori vesel colorate de-a lungul intregului an. Iar daca inca nu ai inceput sa colectionezi aceste plante decorative deosebit de atractive, echipa Floria iti recomanda sa faci primul pas alegand o violeta de Parma roz, un exemplar delicat care iti va infrumuseta locuinta.

Write A Comment