Ficusul este o planta decorativa indragita, prezenta in casele multora dintre noi sau la birou. Arata ca un copacel cu trunchi gros, cu forma deosebita si o coroana de frunze lucioase. Acesta este ficusul Ginseng, cunoscut si cu numele Bonsai Ginseng, devenit popular ca planta de apartament.
Ficusul este denumirea comuna pentru plantele care apartin familiei Moraceae, iar numarul de specii existente este impresionant, intre 800 si 2000. Traiesc pe toate continentele din regiunile tropicale si sunt foarte potrivite pentru a fi pastrate ca plante de interior. Daca iti doresti si tu un Bonsai Ginseng afla pretul unui ficus. De asemenea, parcurge acest articol pentru a afla mai multe detalii despre ingrijirea si inmultirea ficusului.
Tipuri ficus
Familia ficusului include un numar mare de specii. Ficusii crescuti ca plante de apartament sunt mult mai mici decat omologii lor in aer liber. Cei mai multi ficusi crescuti in interior seamana cu niste copaci cu trunchiuri puternice si este important sa fie ingrijiti corespunzator. Trei dintre cele mai importante specii de ficus sunt:
- Ficus Ginseng
- Ficus Benjamina
- Ficus Elastica
- Ingrijire ficus
Asaza ficusul langa fereastra, intr-o incapere foarte bine luminata in timpul verii. Pe parcursul iernii lumina din interior poate fi moderata. Periodic intoarce planta, astfel incat cresterea sa nu se produca doar pe o parte.
Este important sa pastrezi un grad de umiditate relativ crescut al solului pentru ficusul tau. Verificarea pamantului din ghiveci devine asadar utila. Daca stratul superior este umed, inseamna ca nu are nevoie de apa. Daca se simte uscat la atingere va trebui sa uzi planta. O solutie o reprezinta si o tava de pietris umpluta cu apa, pozitionata sub ghiveci. Este o modalitate excelenta de a pastra umiditatea acestei plante.
Ficusul are nevoie si de o cantitate mare de nutrienti pentru a creste. Utilizeaza ingrasamintele o data pe luna primavara si vara, iar in sezonul rece (toamna si iarna) o data la doua luni.
Sterge frunzele ficusului de praf o data la doua saptamani. Foloseste o carpa umeda si tine cu palma frunza pentru a evita ruperea.
Udare ficus
Adauga apa saptamanal (la temperatura camerei) ficusului tau in timpul verii. Pune apa pana cand aceasta iese prin orificiile de drenaj ale ghiveciului. Scurge la final surplusul de apa din tavita. Tine cont ca va fi nevoie sa il uzi din nou, tocmai cand substratul solului este uscat.
Daca frunzele devin galbene si incep sa cada, este posibil sa fie nevoie sa maresti sau sa micsorezi cantitatea de apa. Caderea frunzelor poate fi o reactie a surplusului de apa sau din contra, a lipsei umiditatii, poate aparea ca urmare a nevoii de lumina, de la temperatura prea calda sau prea rece ori in urma asezarii ghiveciului in alt loc.
Solul are nevoie de apa mai des primavara si vara, cand planta se afla in crestere in mod activ.
Tundere ficus
Tunde ficusul pentru a-i pastra dimensiunile potrivite si a-i modela coroana de frunze. Tunderea este indicat sa o faci la sfarsitul iernii sau primavara foarte devreme, inainte de o noua crestere, folosind foarfece mici.
Realizeaza taietura deasupra unui nod de frunze. Taierea ajuta la stimularea cresterii, rezultatul fiind o coroana mai compacta si mai bogata.
Inmultire ficus
Daca vrei sa inmultesti ficusul, este necesar sa o faci primavara. Se va face prin butasi obtinuti in urma taierii din varful ramurilor. Pe acestia ii vei pastra in sticle cu apa la temperatura camerei pana se formeaza radacinile, apoi ii poti planta in ghivece.
O idee este sa oferi in dar simpaticul ficus Ginseng, un cadou potrivit indiferent de circumstanta. Comanda-l pe Floria.ro si va fi livrat la adresa persoanei destinatare in doar doua ore.