Saptamana trecuta a fost deschisa la bursa de flori din Amsteram o expozitie uriasa de flori si plante. Am fost si noi in vizita. Peste 1000 de producatori din Olanda, Ungaria, Africa de Sud, Kenya, Belgia si … orice mai putin Romania, brokeri la bursa de flori, exportatori si retaileri s-au intalnit sa puna la cale ce flori se vor vinde in 2011. Am fost si noi prezenti.

Pentru a fi expliciti, flori sunt denumite cele taiate, plante cele vii (in ghiveci). Si in Olanda cele 2 segmente sunt strict diferentiate, jucatorii din piata fiind, in marea lor majoritate, specializati pe unul din ele. Daca unul vrea sa fie jucator pe ambele, are 2 firme distincte. Smart 🙂

So … iata cum arata bursa de flori din Amsterdam. Esti plina in fiecare dimineata, cam de la 6 dimineata (da, harnici olandezii).

Bursa de Flori Amsterdam
Bursa de Flori Amsterdam – Floria.ro
Bursa de Flori din Amsterdam - Floria.ro
Bursa de Flori din Amsterdam vazuta de Floria.ro

Ce se intampla de fapt acolo? Pe sinele de pe scena circula containere speciale cu plante si flori, iar pe ecrane se afiseaza detaliile lotului. Brokerii apasa niste butonase si negociaza / cumpara fiecare lot. Odata negociate, in micutul depozit de sub bursa, care nu depaseste 30.000 de mp, carucioarele se misca automat pe sine de la descarcare cand vin de la producatori la brokeri, exportatori (au si eu depozitele lor) si la incarcarea catre clientii finali. Cateva milioane de flori si plante se misca zilnic automat si fara mari batai de cap, pe baza de coduri de bare pe fiecare container.

Iata cum arata containerele cu plante … aveti mai jos in zona de imagini si depozitul, aproape gol la ora pranzului.

Containere Bursa de Flori Amsterdam
Containere Bursa de Flori Amsterdam – Floria.ro

Despre ce am vazut la expozitie … zau ca nu stiu ce sa povestesc … am vazut orice mi-as fi inchipuit si chiar ce nu imi inchipuiam (si am, slava Domnului, o imaginatie blogata …). Deci nu povestesc nimic, va arat doar cateva poze … Si va spun ca pregatim o surpriza Olandeza pentru voi in urmatoarele luni!

8 Comments

  1. Misto. Am un prieten care s-a trezit f devreme sa ajunga la bursa de flori. Ma gandeam ca e mai mult un targ (piata). Nu stiam ca sunt atati de sofisticati dar nici nu ma surprinde prea tare: olandezii vor sa fie buni la toate iar eficienta e mai pe toate gardurile (ma refer la depozitul bursei).

  2. Deci, o adevarata bursa…doar ca nu este cu actiuni. Impresionant si prin marime, dar si prin frumusetea florilor si a plantelor….

  3. …..Incredibil.Daca ar fi in Romania cred ca florile acelea cu tot cu carucioare ar fi furate de baietii buni care si-ar face si ei alte butonase.Ar disparea si nimeni nu ar stii unde.Generatiile noastre nu vor ajunge nici macar la degetul mic al lor din cauza civilizatiei si a hotilor.Importam ca in Romania nu cresc florile ……….

  4. Buna ziua.As vrea sa stiu si eu daca am cum sa iau legatura cu un broker din olanda ? Un numar de telefon sau un mail prin care pot sa cer informatii pentru niste flori !

Write A Comment