Gradina cu flori este punctul de atractie al oricarei curti si reprezinta, fara indoiala, pata de culoare care transforma orice gospodarie intr-un spectacol al naturii. Primavara este un prilej excelent pentru a incepe sa reconditionezi gradina, care a hibernat toata iarna sub o patura groasa de zapada. Asa cum probabil stii, plantarea florilor se face in anumite perioade ale anului, in functie de fiecare soi in parte, asa ca am pregatit pentru tine o lista cu sase flori care se planteaza primavara, care iti vor transforma gradina intr-un loc parfumat si plin de culoare. Iata care sunt acestea.

1. Zambila motata

sursa foto: https://pixabay.com/photos/hyacinth-muscari-grape-hyacinth-21687/

Cunoscuta si sub numele de iacint sau Hyacinthus orientalis, zambila este o planta perena, originara din Orientul Mijlociu, apreciata mai ales pentru parfumul sau imbatator. De talie mica, putand atinge pana la 40 de centimetri, zambila poate avea culoarea alba, violeta, piersica, albastra, galbena, rosie sau chiar portocalie. Frunzele sale sunt alungite, cu o lungime de pana la 30 de centimetri, completeaza floarea care a devenit, alaturi de ghiocel si lalea, simbol al primaverii.

Zambila motata se planteaza prin bulbi, care au nevoie de un sol umed si cald in permanenta, sau prin seminte, insa prima varianta va asigura inflorirea in anul urmator a plantei, spre deosebire de cea cu seminte, care va avea nevoie de un timp de asteptare de pana la cinci ani. Odinioara, zambila era simbolul caselor bogate, pentru ca bulbii acesteia erau foarte scumpi, insa astazi nu mai poate fi vorba de acest lucru. Odata cumparati, bulbii se planteaza intr-un sol cu pH neutru, eventual alaturi de bulbi de lalea, pentru o completare perfecta a peisajului.

2. Frezia

sursa foto: https://pixabay.com/photos/freesia-freesias-field-of-flowers-2608514/

La mijlocul lunii aprilie poti planta frezia, una dintre cele mai frumos parfumate flori din lume. Inmultirea acesteia se realizeaza tot prin intermediul bulbilor, care au nevoie de un sol cu pH-ul de 6-7 pentru a se dezvolta. Frezia iubeste lumina, asa ca ai grija sa o asezi in gradina intr-un loc in care se poate bucura din plin de soare. Vei obtine flori in diverse culori, precum alb, galben, portocaliu, roz, violet sau rosu, cu un parfum incredibil, care iti va inunda toata gradina.

3. Laleaua

sursa foto: https://pixabay.com/photos/pink-tulip-bulb-field-spring-2254970/

Devenita simbol al Olandei, laleaua face parte tot din categoria florilor care nu lipsesc din peisajul primavaratic. Sensibila si viu colorata, laleaua nu are miros, insa aspectul ei gingas compenseaza lipsa parfumului. Se inmulteste tot prin bulbi, care se planteaza intr-un sol neutru din punct de vedere al pH-ului si se uda constant. Laleaua infloreste in mod natural in lunile aprilie-mai.  

4. Macul

sursa foto: https://pixabay.com/photos/poppy-flower-klatschmohn-blossom-1447203/

Foarte fragili si usor de plantat sunt si macii, pentru care nu va trebui decat sa arunci semintele pe solul umed, imediat dupa ultimul inghet, si sa lasi natura sa isi faca treaba. Semintele de mac au nevoie de lumina in procesul de germinare, dar si de apa, asa ca asigura-te ca pamantul este ud in in permanenta. De obicei, macii infloresc la inceputul lunii mai, iar semintele care se vor scutura pe sol vor fi purtate de vant si in alte zone ale gradinii tale, asa ca, de la an la an, culoarea rosu aprins va pune stapanire pe curtea ta.

5. Trandafirul

sursa foto: https://pixabay.com/photos/roses-red-roses-bouquet-of-roses-821705/

Trandafirul este, probabil, cea mai iubita floare de gradina, pe care trebuie sa o plantezi tot primavara. Martie este luna ideala pentru a face acest lucru, iar indicatiile celor pasionati de gradinarit continua cu recomandarea de a scurta aproximativ 15 centimetri din radacinile acestei plante si 4-5 centimetri din ramuri inainte de a o aseza in pamant. Totodata, e bine sa lasi trandafirii intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, ca abia apoi sa poti transfera plantele in gradina, intr-o zona cu soare.

6. Regina Noptii

sursa foto: https://pixabay.com/photos/tobacco-plant-blossom-bloom-2510092/

Cunoscuta si sub numele de Tutun iasomie sau Tutun inaripat, Regina Noptii este o floare care iti va transforma serile de vara intr-o dezmierdare a simtului olfactiv. Parfumul sau incredibil de frumos compenseaza aspectul nu intocmai spectaculos al florilor. Regina Noptii iubeste soarele si nu rezista la temperaturi mai mici de -5 grade Celsius, asa ca, asigura-te ca o asezi in gradina intr-un loc luminos. Planta nu are nevoie de ingrijiri speciale, asa ca singurul lucru pe care va trebui sa il faci va fi sa o uzi moderat.

Acestea sunt sase flori care iti vor transforma gradina intr-o oaza de culoare si parfum, daca alegi sa le plantezi primavara. Care floare din lista de mai sus este preferata ta?

Write A Comment