Freziile. Și, mai ales, freziile albe. Parfumul lor nu poate fi uitat niciodată, este inconfundabil și pătrunzător, dar și delicat. Zambilele – cine nu recunoaște mirosul unei zambile, ar trebui să-și petreacă o zi întreagă de primăvară, într-o grădină cu flori. Lăcrămioarele – au un parfum atât de frumos, încât atrag nu doar simțurile noastre, ci și privighetorile. Gardenia – când este înflorită, este de ajuns o singură plantă, pentru ca întreaga casă să fie înmiresmată. Iasomia – aroma ei specială poate induce chiar și stări hipnotice. Narcisele – sunt mai mult decât frumos mirositoare. Trandafirii, să nu uităm trandafirii, mai ales când vine vorba de parfumul lor!

flori-frumusete-in-multe-culori-33410

Așadar, îl admirăm, îl căutăm, îl ”capturăm” în sticluțe frumoase – parfumul este unul dintre cele mai importante motive pentru care iubim florile, le creștem și le dăruim. Dar cum se explică el?

Atunci când anumite uleiuri esenţiale se găsesc în petalele ei, mai exact, în stratul extern al petalelor, fiind produse de niște celule secretoare specializate, numite papile secretoare, orice floare emană un miros specific. De fapt, ceea ce noi simțim este uleiul volatil, rezultat în urma descompunerii uleiului esențial, care se evaporă. În funcție de compuşii chimici din uleiul volatil, aroma fiecărei plante diferă. Așa se explică de ce o frezie are un parfum diferit de un trandafir sau o mușcată. Da, o mușcată! Pentru că și mușcatele au o aromă puternică, doar că aceasta este eliberată numai prin perierea frunzelor. Așadar, e foarte important să știm că uleiurile se află nu doar în florile plantelor, ci şi în frunze, crengi, rădăcini, fructe şi trunchi.

Și, totuși, de ce miros florile?

Cu siguranță, nu pentru a-i parfuma pe oameni, deși, de multe ori, avem impresia că numai acesta este rolul lor – de a ne face nouă pe plac. Ei bine, florile au nevoie de parfum pentru… a se înmulți (ca și noi, de altfel). Mirosul plăcut al florilor atrage insectele (sau liliecii), care, apoi, transportă polenul găsit pe anterele staminelor la stigmatul altei flori. E simplu, nu? Chiar dacă pare foarte științifică explicația, ea este, însă, foarte firească. Mai toate insectele preferă mirosul plăcut, așa că și florile se întrec, zi și noapte, în arome și miresme, care să le atragă. Spre exemplu, plantele nocturne ca regina-nopții (Nicotiana) sau noptița (Mirabilis jalapa) atrag fluturii nocturni, cu un parfum foarte plăcut și culori deschise. Există, însă, și excepții. Pentru că și florile mai puțin înzestrate olfactiv au nevoie de perpetuarea speciei lor, există insecte atrase de mirosul urât. Cum ar fi muștele, care preferă mirosul respingător al florii de steaua-șerifului (Stapelia), o floare frumoasă, de altfel.

flori-ziua-martisorului-33448

Un alt lucru curios este și acela că mirosul anumitor flori, perceput de noi ca fiind minunat, poate fi cu totul și cu totul respingător, pentru unele insecte dăunătoare sau pentru animale. Așa că parfumul are și rol de apărare. Asta în cazul în care nu are rol de atac, cum se îmtâmplă în cazul unor flori carnivore, care emană un miros extrem de urât (cel mai bun exemplu este Floarea cadavru, cea mai mare floare de pe glob, cu dimensiuni de până la 3m).

În final, am vrea să adăugăm și noi un alt motiv demn de amintit, chiar dacă nu apare în cărțile de biologie, nici nu intră în categoria ”curiozități”. Parfumul florilor mai are un rol foarte important – de a o cuceri pe cea pe care o iubești, de a-i spune mamei că ți-e dor de ea sau de a spune ”La mulți ani!” sărbătoriților. Iar uneori, când începe Campionatul, mai are și rolul de a spune: ”vreau să ies cu băieții la bere”, dar atunci e vorba de un parfum cu totul și cu totul special.

Write A Comment