In data de 30 noiembrie il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Aceasta zi marcheaza inceputul sarbatorilor de iarna, care se continua cu Sfantul Nicolae (sarbatorit pe 6 decembrie), Craciun (zilele de 25 si 26 decembrie), Sfantul Stefan, sarbatorit pe 27 decembrie, Sfantul Vasile (1 ianuarie), pana la Boboteaza (ziua Sfantului Ion), pe 6 ianuarie.    

Traditii de Sfantul Andrei in Romania    

Ca orice sarbatoare crestina insemnata, ziua de Sfantul Andrei presupune o gama larga de traditii si obiceiuri. Se spune ca ziua Sfantului Andrei este una dintre cele mai importante zile din an pentru vraji si farmece. In multe zona ale tarii, ziua Sfantului Andrei, de pe 30 noiembrie, este ziua in care fetele nemaritate isi pot visa ursitul. Exista mai multe obiceiuri prin care fetele nemaritate isi pot visa ursitul.    

Cum sa iti vezi ursitul de Sfantul Andrei    

Fetele care vor sa isi viseze ursitul vor ascunde sub perna un fir de busuioc sfinţit in noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acesta le va aduce in vis imaginea barbatului cu care se vor casatori.    

In alte zone, fetele isi pun sub cap 41 de boabe de grau. Daca vor visa ca un barbat le ia graul, inseamna ca se vor marita.    

O alta metoda este cea cu apa din fantana. Inainte de culcare, fetele masoare noua cesti cu apa pline, pe care le toarna intr-un vas. A doua zi, de dimineata, masoara din nou cantitatea de apa. Daca in vasul in care au pus cele 9 cesti cu apa mai ramane apa, inseamna ca vor fi norocoase. Insa daca cea de-a noua ceasca ramane neumpluta, este semn de ghinion.    

In zona Maramuresului, fetele nemaritate coc, pe carbuni incinsi, o turta din aluat foarte sarat. Inainte de culcare, acestea mananca jumatate din turta. Daca in vis le apare un tanar care le aduce apa de baut, inseamna ca se vor marita.    

Datini de Sfantul Andrei – prevestirea rodniciei pamanturilor  

Pe langa spiritele dragostei, care isi fac aparitia pentru a ajuta tinerii sa isi cunoasca viitoarea jumatate, in noaptea de Sfantul Andrei apar si spiritele pamanturilor, care ajuta oamenii sa afle despre rodnicia pamanturilor in anul ce urmeaza. Pentru a prevedea rodnicia ogoarelor, oamenii strâng crenguţe de vişin, le aduc în casă și le așează în vase cu apă. Dacă crenguțele înfloresc până de Crăciun, înseamnă că pământurile vor da roade bogate.  

Pentru a vedea cum va fi vremea de-a lungul anului, oamenii păstrează 12 cepe (reprezentand cele 12 luni ale anului) în pod, până la Crăciun. Cepele care se deterioreaza semnifica luni ploioase, iar cele care incoltesc sunt semn de bogatie.  

Cand se pune grau la incoltit de Sfantul Andrei  

Una dintre cele mai cunoscute traditii de Sfantul Andrei este cea a graului pus la incoltit. Traditia pleaca de la faptul ca graul este considerat un simbol al prosperitatii si al abundentei: este sursa primordiala de viata, pentru ca din grau se face painea. Astfel, graul se pune la incoltit in ziua de 30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei. Mai precis, imediat dupa 12 noaptea, adica in prima ora a zilei.    

Fiecare membru al familiei pune un vas cu grau la incoltit. In seara de Revelion, pe 31 decembrie, se verifica vasele. Daca graul a incoltit, acestia vor avea parte de noroc si belsug. Graul inalt si des inseamna un an rodnic.    

Flori de Sfantul Andrei    

Pe langa importanta sa religioasa si traditiile care o insotesc, sarbatoarea de Sfantul Andrei este si una dintre cele mai cunoscute zile onomastice din an.  

În România, peste 660.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 30 noimebrie, de Sfantul Andrei. Pentru femeile cu numele Andreea, Andra, Andrea, Andreia, Andruța sau Andrușa, la Floria gasiti o colectie speciala de flori de Sfantul Andrei. Pentru aceasta colectie am ales peste 100 de buchete de flori si aranjamente.  Poti gasi buchete de Sfantul Andrei cu trandafiri, flori de Sfantul Andrei de sezon, buchete colorate de Sfantul Andrei.  

Vezi colectia cu flori de Sfantul Andrei de la Floria si alege un buchet deosebit cu care iti vei recuceri iubirea sau vei bucura sufletul mamei, bunicii, matusii sau oricarei femei!

Pe langa o colectie deosebita, printre florile de Sfantul Andrei vei gasi buchete la promotii.  

Chiar daca este o zi libera, asiguram livrare cu program normal, pana seara, in intervale de 2-4 ore.   In plus, fiecare buchet de flori de Sfantul Andrei se livreaza impreuna cu o felicitare CADOU.    

Urari de Sfantul Andrei  

Nu stii ce sa scrii pe felicitarea primita cadou? Iata cateva de sugestii de mesaje pentru onomastica de Sfantul Andrei.    

Mesaj de Sfantul Andrei pentru mama: “La multi ani, mama! Meriti toate florile din lume!”  

Mesaj de Sfantul Andrei pentru tata: „La multi ani, tata! Sfantul Andrei, caruia ii porti numele, sa te ocroteasca si sa iti dea sanatate, bucurii si belsug! Te imbratisez!”  

Mesaj de Sfantul Andrei pentru cea mai buna prietena: „La multi ani! Sa te bucuri de fiecare moment, sa iti fie viata plina de surprize! Sa ai viata colorata precum acest buchet de flori! Te imbratisez cu drag!”  

Mesaj de Sfantul Andrei pentru cel mai bun prieten: „La multi ani! Suntem cu totii norocosi sa te avem in viata noastra! Sa fii sanatos, fericit si norocos, iubit stim cu totii ca esti”  

Mesaj de Sfantul Andrei pentru sef/sefa: „La multi ani! Multa fericire, sanatate, implinirea tuturor dorintelor. Sa aveti parte de liniste si echilibru in toate”.

2 Comments

  1. F. dragut articolul. Nu stiu daca au fost foarte inspirate calele negre pentru Black Friday dar e o idee interesanta.

Write A Comment