Primavara nu poate veni fara vestitorii sai. O data cu primele raze de soare, rasar timide si freziile. Misterioase si suave, in culori elegante precum mov sau alb, sau colorate in galben, pentru o picatura de veselie, freziile sunt florilele care iti parfrumeaza si iti decoreaza casa si care se potrivesc spre a fi daruite in orice ocazie.

Frezia, o planta enigmatica

Frezia este recunoscuta pentru parfumul sau puternic. Un lucru foarte interesant legat de acest aspect este faptul ca ea isi elibereaza mireasma numai intr-un ambient optim, din punct de vedere al umiditatii, dar si al temperaturii. Probabil, cea mai rafinata dintre florile lumii, ea infloreste primavara, doar daca temperatura atinge valoarea de 21 de grade Celsius. Mireasma dulce, dar tare, o transforma in ingredient de baza in realizarea celor mai imbietoare arome de parfumuri, sapunuri si alte produse cosmetice.

In comparatie cu alte flori, freziile au aparut relativ recent, mai exact in secolul IX. Ea a fost descoperita de un fizician de origine germana, al carui nume il poarta(Friedrick Heinrich Freese).

Limbajul freziilor

Frezia face parte din categoria plantelor bulboase a familiei Iridacee si a aparut in Africa de Sud. Este o floare pe cat de usor de ingrijit, pe atat de deosebita, asta datorita culorilor, dar mai ales a parfumului pe care il emana. Pana acum, au fost descoperite aproape 20 de specii de frezii si peste 3000 de specii hibride.

De-a lungul timpului, freziilor le-au fost atribuite o multime de semnificatii. De exemplu, cele mov sunt florile misterului si al elegantei, cele galbene reprezinta intelepciune si rabdare, iar cele de culoare alba sunt asociate iubirii aflate la inceput de drum, in semn de apreciere si sinceritate.
O curiozitate in ceea ce priveste aceste flori este aceea ca, de obicei, sunt folosite la aniversarea de sapte ani de casatorie, acest obicei fiind impantenit foarte bine in statele americane.

Un alt lucru care este mai putin cunoscut si pe care il poti lua ca pe un sfat atunci cand doresti sa daruiesti un buchet de flori de primavara, este sa nu alaturi niciodata freziile de narcise, deoarece acestea din urma vor afecta longivitatea freziilor. De altfel, freziile rezista in vaza aproximativ o saptamana, timp in care te vei bucura de mirosul lor foarte placut. Poti sa cultivi chiar tu aceste plante, in propria gradina. Ele se inmultesc atat prin bulbi, cat si prin seminte iar plantarea se realizeaza toamna. Un aspect foarte important in ceea ce priveste ingrijirea freziilor este ca ele au nevoie de lumina, fiind mari iubitoare ale razelor de soare. Iarna, temperatura pana la care ele pot rezista nu trebuie sa scada sub 5 grade, iar pentru cultivarea in ghivece, aceasta valoare ajunge pana la 9 grade.
Insa daca nu dispui de spatiu sau nu ai timpul necesar pentru a le ingriji, poti sa comanzi cu doar un simplu click de pe Floria.ro. Exprimand delicatete si finete, freziile contribuie la crearea atmosferei potrivite pentru intampinarea primaverii. Comanda cele mai speciale buchete de frezii, create de designeri florari priceputi!

Write A Comment