Gelozie? Depresie? Anxietate? Frică? Am vrea să le ascundem, dar, de fapt, negarea nu aduce vindecare. Din contră. Este cert, așadar, că trebuie să ne apărăm de toate emoțiile negative care ajung să ne controleze viața, poate în cele mai importante momente ale ei, iar cercetătorii spun că, din nou, avem nevoie de flori, pentru asta.

flori-calde-aprecieri-33405

Calde aprecieri

Care este, spre exemplu, legătura dintre gelozie și flori? Cum vindecă florile gelozia? E simplu, veți spune – ea a făcut o ”criză de gelozie” și el i-a adus flori, ca să o împace, așa că gelozia a dispărut. Ei bine… nu! Un cadou (care este, într-adevăr, un gest de iubire și ne dă încredere) ne poate schimba starea de spirit, însă o pereche de pantofi sau o gentuță de firmă nu pot vindeca gelozia. Nici măcar un inel de logodnă, cu diamant, nu poate rezolva, cu adevărat, problema pe care florile reușesc, totuși, să o amelioreze.

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers confirmă ceea ce, în mod intuitiv, știam cu toții, dintotdeauna – florile ne îmbunătățesc starea emoțională. Asociate cu intimitatea, bunătatea, devotamentul, fericirea și relaxarea, dar și cu frumusețea, florile au un rol important în vindecarea tuturor emoțiilor negative, dar mai ales a anxietății, a depresiei, a insomniilor și a nemulțumirilor. Timp de 10 luni, psihologii au măsurat impactul florilor în viața celor care au participat la studiu, indiferent de vârsta lor, și au concluzionat că:

  • florile îmbunătățesc comunicarea și comuniunea între membrii familiei și între prieteni;
  • florile declanșează emoții pozitive, atunci când sunt primite sau, pur și simplu, privite;
  • florile alungă sentimentul de disperare, anxietatea și depresia, înlocuindu-le cu FERICIRE!

flori-martisor-si-eleganta-33407

Jeannette Haviland-Jones, profesor de psihologie şi unul dintre autorii studiului, declară că „toată lumea ştie că florile ne fac fericiţi. Știinţa demonstrează, însă, nu doar că florile ne sporesc gradul de fericire, dar şi că ele au efecte pozitive puternice asupra stării noastre emoţionale. Florile sunt „animalele de casă” din lumea vegetală, ele contribuie la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea stării de sănătate”.

Șofranul – un minunat antidepresiv

Puțini oameni știu că șofranul este cel putin la fel de eficient ca Prozac-ul, în tratarea depresiei. ”La finalul unui test randomizat, dublu-orb, de 6 săptămâni, șofranul s-a dovedit a fi la fel de eficient ca Prozac în tratarea unei depresii ușoare până la moderată. Nu au existat diferențe semnificative în reacțiile nedorite.”, afirmă oamenii de știință.

Misterul influenței șofranului asupra stării psihice nu este perfect elucidat, dar, cu siguranță, importanța șofranului este cunoscută din cele mai vechi timpuri. O dovadă clară a acestui lucru este faptul că planta, cunoscuta în latină sub denumirea Crocos sativus, este incapabilă să se reproducă, fără directa implicare a omului. Sterilă, ea nu produce semințe vii, organul care depozitează amidon (grupat sub forma de tuberculi) și care arată ca un bulb trebuie dezgropat cu greu, sfărâmat în bulbi individuali și, apoi, plantat din nou cu mâna.

Cum ne ajută, efectiv, florile?

Florile nu anihilează emoțiile negative luptând direct împotriva lor, ci ajută la dezvoltarea stărilor emoţionale pozitive, nu acţionează atacând boala, ci transmit corpului acea minunată energie, în prezenţa căreia „boala se topeşte ca zăpada la soare”. De altfel, aceasta este o lege universal valabilă – răul nu poate fi învins prin atacarea lui, ci prin înmulțirea binelui. Acţiunea florilor nu este, așadar, chimică sau farmacologică. Impactul emoțional al florilor este mental, atrăgând bucurie, sugerând o stare ca de rugăciune şi stimulând simţurile.

Pentru a vă convinge, nu trebuie decât să vă uitați la colecțiile noastre. Și să umpleți inimile și ochii cu gingășia, frumusețea, dar și puterea florilor.

Write A Comment