Ikebana este vechea arta japoneza a aranjamentelor florale. Nu, nu vorbim despre simplele buchete de flori ci de o tehnica veche de sute de ani care s-a nascut initial in secolul al VII-lea, ca o modalitate de a folosi florile pe post de ofrande in templele budiste. Cu toate acestea, Ikebana nu a fost popularizata sub forma in care o vedem astazi decat in secolul al XV-lea.

De atunci, aceste superbe piese cu flori au devenit niste decoratiuni elegante si luxoase in casa oricarei persoane. S-ar putea spune ca Ikebana inseamna mai mult decat niste simple decoratiuni. Este un proces spiritual care iti permite sa te conectezi cu natura. In plus, poti face asta chiar din propria ta casa daca alegi o florarie care se ocupa cu livrari flori la domiciliu.

Principiile Ikebana

Ikebana a devenit o forma de arta asociata cu meditatia. Pe parcursul intregului proces vei avea nevoie de liniste, pentru a te concentra asupra frumusetii naturii, pe micile detalii pe care altfel nu le-ai fi observat si sa atingi pacea interioara. Designerii experimentati nu pun accent doar pe liniste, ci si pe spatiu. Mai exact, pe utilizarea eficienta a acestuia cu ajutorul decoratiunilor florale. Acest aspect se imbina perfect cu celelalte principii din Ikebana: minimalism, geometrie, forma, umanitate, estetica si echilibru.

Dupa cum spuneam, Ikebana este asociata cu linistea, atat din exterior cat si cea interioara. Acele cateva ore pe care le petreci realizand acest aranjament nu vor fi petrecute barfind sau discutand. Ikebana te va ajuta sa meditezi, sa obtii liniste interioara si sa devii mai tolerant si rabdator. Forma aranjamentului nu este niciodata planuita. In schimb, ea este descoperita pe masura ce florile sunt aranjate in vas.

Materiale folosite pentru aranjamentele ikebana

Una dintre cele mai distinctive caracteristici ale unui aranjament Ikebana este vasul micut (utsuwa) care reprezinta baza intregii piese de arta. Pe langa utsuwa se mai foloseste si un kenzan (un mic suport cu zimti) pe care va fi asezata floarea si care se va umple cu pamant. Acest mic instrument ii va permite artistului sa obtina acele unghiuri indraznete.

De asemenea, se folosesc trei tipuri de ramuri si flori. Cea mai lunga ramura (shin), reprezinta raiul. Ramura medie (soe), reprezinta omul iar cea mai mica (tai) simbolizeaza pamantul. Pe langa acestea, esti liber sa adaugi orice alte flori.

Cum se aleg florile pentru aranjamentele ikebana

In Ikebana, florile nu sunt alese doar pentru frumusetea lor ci si pentru modul in care vor interactiona si vor contrasta cu celelalte materiale. De exemplu, aranjamentele verticale se folosesc de ramuri solide pentru shin, in timp ce stilul mai inclinat ofera o impresie de miscare si fluiditate cu ajutorul diferitelor ierburi, flori si ramuri care cresc in jos.

Nu uita ca ai atatea posibilitati cate flori sunt, deci cel mai important e sa meditezi si sa realizezi ceva frumos din plantele pe care le ai la dispozitie. Iar daca nu vrei sa iti pierzi timpul prin oras, afla ca poti comanda oricand flori de la noi, fie ca ai nevoie de o florarie online in Bucuresti sau o florarie online in Cluj.

Despre Ikebana puteti citi si:
Lucruri inedite despre Ikebana

Write A Comment