Se spune ca arta seductiei are multe in comun cu arta razboiului… parte si pentru ca ambele pleaca de la dorinta de descoperire a altor teritorii. Arta seductiei insa are un atu: florile. De aceea o putem denumi si arta de a oferi flori!

Inca din cele mai vechi timpuri exista acest gest de a oferi flori si, indiferent cum au variat obiceiurile de-a lungul timpului, motivul a fost mereu acelasi: exprimarea sentimentelor prin simboluri – urmarind aceeasi finalitate: apropierea. Cavalerii ofereau flori doamnelor in semn de curtoazie si apreciere – astfel domnii isi aratau manierele si exprimau nu doar sentimentele ci si intentiile.

La sfarsitul secolului XIX, in Anglia, de exemplu, buchetele de flori contineau mesaje secrete care urmau a fi descoperite, analizate  si discutate de catre doamne. Iar secretul mesajului nu consta doar in cuvinte, ci si in alegerea florilor, dimensiunii, culorii, modului in care era tinut, prezentat si inmanat buchetul.

In zilele noastre acest obicei pare a se fi diluat si gestul de a oferi flori este considerat de multi un cliseu. In valtoarea lipsei de timp si in prezenta tehnologiei care face apropierea posibila pe alte cai decat prin intermediul florilor, pragmatismul a inlocuit in mare masura romantismul in lucrurile dupa care ne ghidam zilnic  si de multe ori trecem cu vedere insemnatatea unui gest…istoric, am putea spune. Sa nu uitam ca, inainte ca obiceiul “curtatului” sa constea in “invitatia la o cola/prajitura/film/cina”, exista buchetul de flori ca mijloc de exprimare a sentimentelor si  a aprecierii.

Fiecare floare poarta intre petalele sale un alt simbol, fiecare floare are expresia ei – unele sunt delicate, unele mandre si increzatoare, unele pasionale, unele par sa zambeasca, altele sa se joace – fiecare culoare transmite un sentiment si o intensitate, fiecare asociere de flori contine un alt mesaj. Arta consta insa nu doar in alegerea florilor potrivite si a combinatiei de flori ci in construirea  cu atentie si minutiozitate a intregului gest. Momentul ales pentru trimiterea buchetului poate evidentia mesajul transmis, iar cuvintele alese pentru a insoti buchetului  compun toate arta de a oferi flori.

Sa trimiti un buchet de flori inseamna sa trimiti sentimente – fie ca ele sunt de natura personala sau profesionala – inseamna o comunicare la un nivel emotional mai mult decat rational. Chiar daca este vorba de o colega de servici pe care o apreciezi, fie ca este vorba de un client pe care il respecti, fie ca este vorba de iubita, sotie, prietena, fie ca e vorba de o amica pe care vrei sa o inveselesti, fie ca este vorba de soacra in fata careia trebuie sa dai bine, fie ca este vorba de un partener de afaceri caruia ii multumesti – in oricare din aceste cazuri, florile confera o latura sensibila mesajului, mai mult decat ar putea fi transmis prin cuvinte.

Cu toate ca este o arta nu este greu de invatat – trebuie doar putina inspiratie, sinceritate, atentie, sa stii ce flori sa alegi si cand sa le trimiti, in ce forma si ce culoare, ce mesaj se potriveste pentru a sublinia simbolistica florilor … si sa ne urmaresti blogul in continuare pentru ca vom avea in fiecare saptamana din luna ianuarie un articol dedicat artei de a oferi flori. Saptamana viitoare vom scrie despre elementul surpriza – atuul florariilor online.

2 Comments

Write A Comment