Aer uscat, întuneric, curent. Iarna nu e, cu siguranță, anotimpul preferat al plantelor, dar, cu ajutorul unor sfaturi venite de la experți, le poți ajuta să ajungă cu bine până la zilele de primăvară.

Să începem, așadar, lista de ”to do”-uri:

1. Mai întâi, trebuie să le oferi suficientă apă. Apoi, dacă ai destulă dragoste și atenție pentru ele, ar fi bine să le presari pe pământ coji pisate de ouă sau coajă de banană mărunțită. În felul acesta, le vei garanta toate substanțele nutritive de care au nevoie.

2. Pentru că și umiditatea plantei este foarte importantă, pulverizează peste ea apă călduță, de câteva ori pe săptămână.

3. Observă planta zilnic (sau aproape zilnic). Dacă unele frunze s-au îngălbenit, desprinde-le tu înainte de a cădea, pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire generalizată a plantei. Cel mai bine ar fi să o stropești profilactic, cu un fungicid, pentru că iarna este sezonul în care apar cele mai multe boli. Dacă nu vrei să folosești un pesticid, o soluție destul de eficientă este udarea ei cu dușul. Pune planta în cadă, cu o pungă din plastic în jurul ghiveciului, pentru a evita pătrunderea unei cantități mari de apă și spal-o cu grijă. Un alt truc, eficient mai ales în cazul alungării musculițelor, este acela de a adăuga usturoi în pământul din ghiveci.

4. Dacă te-ai gândit să păstrezi în balcon florile și pe perioada iernii, chiar dacă nu e încălzit, pune câteva frunze uscate în ghiveci, deasupra pământului, în 3-4 straturi. În felul acesta vei reuși să le menții o temperatură mai ridicată și să le asiguri umiditatea pământului.

5. În final, nu uita să-i ștergi periodic frunzele cu o cârpă umedă, pentru ca praful depus să nu împiedice fotosinteza și îți garantăm că, la primăvară, vei avea o plantă fericită și odihnită.

Dacă nu ai, încă, o plantă pe care s-o îngrijești, sugerează-le celor apropiați că ți-ar plăcea să primești un cadou. Avem aproape orice plantă ți-ai putea dori, de la azalee la begonii la Yucca.

flori-azalee-roz-28708

flori-begonie-mica-rosie-30165 flori-yucca-962

Write A Comment