Vă mai amintiţi de felicitările pe care le făceam cu migală, la fiecare început de martie, pentru mamele noastre? De floricelele pe care le desenam cu creioane colorate sau carioci, foarte atent, punând în ele toată pasiunea noastră de mici artişti? Vă mai amintiţi de zâmbetul mamei, care ştia, oricum, de mult timp, care va fi cadoul nostru pentru ea, dar îl primea, de fiecare dată, ca şi când ar fi fost cea mai mare şi plăcută surpriză? Vă mai amintiţi de buchetul de frezii sau de ghiocei pe care îl ţineam în mâinile mici, la spate, pentru ca surpriza să fie desăvârşită?

Cu siguranţă vă amintiţi şi, cu siguranţă, şi mamele îşi amintesc, cu fiecare 8 Martie, de primele cadouri primite de la voi. Chiar dacă acum aveţi aproape 30 de ani. Sau 40. Sau 50. Pentru ea, sunteţi tot copiii timizi sau poznaşi, care transformau (şi transformă) ziua de 8 Martie într-una dintre cele mai importante zile ale anului. Doar că acum felicitările sunt mai elegante, iar buchetul de flori este unul mai mare şi mai frumos, pe măsura vârstei.

Flori de ziua mamei
Flori de ziua mamei

De ce Ziua Internaţională a Femeii, care are la bază lupta femeilor pentru drepturile lor fundamentale, ne aduce aminte, în principal, de mamele noastre? Un răspuns simplu şi uşor superficial ar fi acela că aşa am învăţat când eram mici, aşa ne spuneau doamnele învăţătoare – că pe 8 Martie trebuie să fim cuminţi şi să le spunem „La mulţi ani!” mamelor noastre, să le oferim flori şi, dacă se poate, note bune în carnet. Un răspuns mai firesc ar fi, însă, acela că mama este şi va fi Femeia cu F, pentru că cel mai mare dar (şi drept) al unei femei este acela de a avea copii, de a-i creşte cu dragoste şi de a le oferi tot ce-i mai bun.

Sunteţi, aşadar, cele mai frumoase cadouri din vieţile mamelor voastre. Dar asta nu înseamnă că, de 8 Martie, veţi renunţa să le oferiţi cadouri. Chiar dacă un „Te iubesc, mamă!” este suficient, un mesaj de dragoste însoţit de un buchet de flori este cu atât mai frumos. Aşa că acum, după ani şi ani, e timpul să le oferiţi mamelor voastre, în schimbul tuturor nopţilor nedormite pe care le-au petrecut având grijă de voi, în schimbul tuturor bucuriilor pe care vi le-au adus, în schimbul tuturor lucrurilor pe care le-aţi învăţat de la ele, un buchet de flori pe care nu-l vor uita niciodată.

De 8 Martie, fiţi cei mai buni copii (mari)!

Flori 8 Martie
Flori 8 Martie
Flori pentru mama
Flori pentru mama

Write A Comment